Μαθητές με Δυσλεξία και Μαθηματικά

Διπλωματική Εργασία uoadl:3446501 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-10
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αρμύρα Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τριανταφύλλου Χρυσαυγή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μαθηματικών ΕΚΠΑ, (Επιβλέπουσα),
Πόταρη Δέσποινα Καθηγήτρια Τμήμα Μαθηματικών ΕΚΠΑ,
Καφούση Σουλτάνα Καθηγήτρια Τμήμα Μαθηματικών ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μαθητές με Δυσλεξία και Μαθηματικά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μαθητές με Δυσλεξία και Μαθηματικά
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τις Μαθησιακές Δυσκολίες, με ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα Μαθηματικά, εστιάζοντας στο φαινόμενο της Δυσλεξίας. Η δυσλεξία, μία από τις σύνθετες ευρέως αναγνωρισμένες μαθησιακές δυσκολίες, γνωστή για τις επιπτώσεις της στην ανάγνωση και τη γραφή, επηρεάζει σημαντικά και άλλους τομείς της γνωστικής λειτουργίας, όπως είναι η μαθηματική σκέψη και επίδοση των μαθητών στα μαθηματικά. Στόχος της Διπλωματικής είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ δυσλεξίας και μαθηματικών, αναλύοντας τις δυσκολίες που συναντούν οι μαθητές με δυσλεξία στην κατανόηση και διαχείριση μαθηματικών εννοιών, και πώς αυτές επηρεάζουν την απόδοση τους. Γενικότερα, επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τόσο τη φύση των δυσκολιών στα μαθηματικά των μαθητών με δυσλεξία φωτίζοντας παράλληλα το ευρύτερο ζήτημα της συμπερίληψης στη μαθησιακή διαδικασία αυτών των μαθητών.
Τα ερευνητικά δεδομένα είναι οι απαντήσεις των μαθητών τάξεων Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, σε προβλήματα και οι απαντήσεις των μαθητών Α΄ Γυμνασίου στο παραμύθι ‘Όταν η γραμμή συνάντησε τον κύκλο’. Έγινε προσπάθεια σύγκρισης των απαντήσεων των μαθητών με και χωρίς δυσλεξία. Επίσης, μελετήθηκαν οι στάσεις μαθητών με δυσλεξία σε σχέση με τα μαθηματικά μέσω συνεντεύξεων με τρεις μαθητές με δυσλεξία, καθώς και οι διδακτικές πρακτικές που προτείνει μια εκπαιδευτικός με πολύχρονη διδακτική εμπειρία για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες γενικά και δυσλεξία ειδικότερα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, αρχικά, έδειξαν ότι οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετώπισαν δυσκολία στον τρόπο γραφής τους. Επίσης, κάποιοι δυσλεκτικοί μαθητές αν και διάβασαν τα δεδομένα και προσπάθησαν να λύσουν όλες τις δοσμένες δραστηριότητες, οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στις μαθηματικές πράξεις, στάθηκαν τροχοπέδη στο να φτάσουν στη σωστή λύση των μαθηματικών προβλημάτων. Απεναντίας όταν η δραστηριότητα (παραμύθι) δεν απαιτούσε να αναδείξουν γραπτώς τις μαθηματικές τους δεξιότητες, τότε οι μαθητές με δυσλεξία συμμετείχαν ισότιμα και επιχειρηματολόγησαν σωστά, όπως οι συμμαθητές τους χωρίς μαθησιακές δυσκολίες. Οι μαθητές με διαγνωσμένη δυσλεξία έχουν αρνητική αντίληψη για το μάθημα των μαθηματικών και δεν τους αρέσει, όπως αναφέρουν, διότι τα μαθηματικά περιλαμβάνουν πολλές μαθηματικές πράξεις με κλάσματα, δεκαδικούς αριθμούς ή και σύμβολα, αντιμετωπίζοντας έτσι πολλές δυσκολίες. Αν και απαιτητική διδακτική στρατηγική η διαφοροποίηση της διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς είναι αναγκαία στις μέρες μας, εφόσον υπάρχουν μεικτές τάξεις μαθητών με και χωρίς μαθησιακές δυσκολίες. Οι εκπαιδευτικοί, ανάλογα τις ανάγκες του κάθε μαθητή, οφείλουν να προσαρμόζουν το μάθημα και να προβαίνουν σε οπτικά βοηθήματα που να επωφελούνται όλοι οι μαθητές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μαθησιακές δυσκολίες στα Μαθηματικά, Μαθητές με Δυσλεξία, Μαθηματικά Προβλήματα, Παραμύθι, Συμπερίληψη, Δυσκολίες μαθητών, Τρόποι εργασίας μαθητών, Στρατηγικές αντιμετώπισης δυσκολιών μαθητών, Διδακτικοί τρόποι διαχείρισης, Διαφοροποίηση Διδασκαλίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
90
ΑΡΜΥΡΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο