Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία: οι εμπειρίες και οι στάσεις των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3446587 15 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Φραντζεσκάκη Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντακοπούλου Ολυμπία, ΕΔΙΠ, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Γαλάνης Πέτρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Γάλλος Παρίσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία: οι εμπειρίες και οι στάσεις των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία: οι εμπειρίες και οι στάσεις των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έντονα η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς. Η υγεία είναι ένας από αυτούς τους τομείς που τροποποιεί τα τεχνολογικά της μέσα, ούτως ώστε να απλοποιήσει τις καθημερινές διεργασίες της. Πολλά είναι τα οφέλη και οι περιορισμοί από τη χρήση εργαλείων υποβοηθούμενα της τεχνητής νοημοσύνης στους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας.
Σκοπός: Η διερεύνηση των εμπειριών και των στάσεων των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της υγείας.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων PubMed με τη χρήση κατάλληλων συνδυασμών λέξεων-κλειδιών για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 4 ετών.
Αποτελέσματα: Στη συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση συμπεριελήφθησαν 39 μελέτες, οι οποίες κρίθηκαν σχετικές με τα ερευνητικά ερωτήματα της παρούσας εργασίας και πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Οι μελέτες ήταν συγχρονικές, και με συμμετέχοντες από τις περισσότερες ηπείρους, αποκάλυψαν την επιφυλακτικότητα των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας απέναντι στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Παρόλο των θετικών αντίκτυπων, όπως η βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και η εξοικονόμηση χρόνου που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, κρίνεται απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ακρίβεια, η εμπιστοσύνη, το απόρρητο και η ποιότητα στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης ούτως ώστε να θεωρούνται ασφαλής.
Συμπεράσματα: Αδιαμφησβήτητα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην υγεία και θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό εργαλείο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εφαρμόσει ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσει ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ είναι ασφαλή, διαφανή, ανιχνεύσιμα, χωρίς διακρίσεις και φιλικά προς το περιβάλλον. Παρόλα αυτά, η πλήρης αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ακόμη υστερεί. Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να συμμετάσχει ενεργά, μέσω της υιοθέτησης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και ποιοτικού περιβάλλοντος για τους επαγγελματίες υγείας, τους ασθενείς αλλά και τους φοιτητές του τομέα της υγείας, χωρίς να χάνεται η ανθρώπινη συνεισφορά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τεχνητή νοημοσύνη, Υγεία, Ασθενείς, Επαγγελματίες υγείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
74
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.pdf (657 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο