Μονάδα:
Κατεύθυνση ΑναζωογόνησηΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-12
Συγγραφέας:
Τριγκίδης Κυριάκος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεόδωρος Ξάνθος, Καθηγητής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΠΑΔΑ
Κωνσταντίνος Εκμεκτζόγλου, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Νικολέττα Ιακωβίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση υπερηχογραφικών δεικτών φλεβικής συμφόρησης με την ενδοκοιλιακή πίεση ασθενών νοσηλευόμενων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση υπερηχογραφικών δεικτών φλεβικής συμφόρησης με την ενδοκοιλιακή πίεση ασθενών νοσηλευόμενων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Περίληψη:
Η ενδοκοιλιακή υπέρταση είναι μια οντότητα συχνή σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, συσχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα και ωστόσο υποδιαγιγνώσκεται. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται η χρήση παρακλίνιων υπερχογραφικών μεθόδων εκτίμησης της φλεβικής συμφόρησης σε ενδοκοιλιακά όργανα, με προεξάρχουσα την κλίμακα VExUS (venous excess ultrasound score). Η πιθανή συσχέτιση του VExUS score με την ενδοκοιλιακή υπέρταση δεν έχει διερευνηθεί.
Διενεργήθηκε προοπτική μελέτη παρατήρησης σε γενική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με σκοπό την ανεύρεση διαφορών στις τιμές της κλίμακας VExUS μεταξύ ασθενών με φυσιολογική και με αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, κατά τις πρώτες 72 ώρες νοσηλείας στη ΜΕΘ.
Συμπεριελήφθησαν 96 μηχανικά αεριζόμενοι ασθενείς, 60.4% εξ’ αυτών άνδρες, με διάμεση ηλικία 62 έτη και διάμεση τιμή 9 στην κλίμακα βαρύτητας Sequential Organ Failure Assessment (SOFA score). Το 53.5% των ασθενών παρουσίαζε φυσιολογική ενδοκοιλιακή πίεση, το 27.1% ενδοκοιλιακή υπέρταση σταδίου Ι και το 17.7% υπέρταση σταδίου ΙΙ. Στο 22.9% των ασθενών η κλίμακα VExUS έλαβε τιμή 0 και στο 50% τιμή 1.
Μεταξύ των ασθενών με φυσιολογική και με αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση δεν ανευρέθη στατιστικά σημαντική διαφορά στην τιμή της κλίμακας VExUS (p = 0.997). Σε υποανάλυση, ανευρέθη στατιστικά σημαντική αλλά ασθενής συσχέτιση μεταξύ της ενδοκοιλιακής πίεσης και των τιμών του προτύπου ροής στις μεσολόβιες νεφρικές φλέβες, το οποίο αποτελεί μία από τις συνιστώσες μετρήσεις της κλίμακας VExUS (Spearman’s correlation, Rho = 0.26, 95% διάστημα εμπιστοσύνης 0.06 - 0.44). Πολυπαραγοντική ανάλυση ανέδειξε ότι η ενδοκοιλιακή πίεση επηρεάζει ανεξάρτητα το πρότυπο ροής στις μεσολόβιες νεφρικές φλέβες (p = 0.022). Η διαγνωστική αξία ωστόσο του προτύπου ροής στις μεσολόβιες νεφρικές φλέβες για την ανίχνευση ενδοκοιλιακής υπέρτασης ήταν μικρή (ανάλυση καμπύλης ROC, εμβαδόν κάτωθεν της καμπύλης 0.59).
Η μελέτη έδειξε απουσία συσχέτισης των τιμών της κλίμακας VExUS με την ενδοκοιλιακή πίεση σε ασθενείς γενικής ΜΕΘ. Το πρότυπο ροής στις μεσολόβιες νεφρικές φλέβες αν και συσχετίζεται ανεξάρτητα με την ενδοκοιλιακή πίεση, δεν έχει επαρκή διαγνωστική αξία για να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδοκοιλιακή υπέρταση, Φλεβική συμφόρηση, Κλίμακα VExUS, Πρότυπο ροής μεσολόβιων νεφρικών φλεβών
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88