Μονάδα:
Κατεύθυνση Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της ΥγείαςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-16
Συγγραφέας:
Ταμιωλάκη Ευαγγελία-Ελπιδοφόρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δαρβίρη Χριστίνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τεντολούρης Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρούσος Γεώργιος , Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση του Lifestyle Medicine στη συνοχή και τη βιολογική ηλικία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση του Lifestyle Medicine στη συνοχή και τη βιολογική ηλικία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι άνθρωποι καλούνται καθημερινά να έρθουν αντιμέτωποι με πολυάριθμους εξωτερικούς ή εσωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, που η δράση τους είναι απειλητική και διαταράσσουν την ομοιόσταση του οργανισμού.
Μέθοδοι: Πρόκειται για μια πιλοτική τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, η οποία εφάρμοσε ένα ολιστικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες, Παρέμβαση Πυθαγορείου Αυτογνωσίας, σε δείγμα εθελοντών από την κοινότητα. Πρωταρχικοί στόχοι ήταν η βελτίωση του τρόπου ζωής (6 πυλώνες), η αύξηση του αισθήματος της συνοχής, η βελτίωση του μήκους των τελομερών και η μείωση του αντιλαμβανόμενου στρες. Δευτερεύοντες στόχοι ήταν η μείωση αρνητικών συναισθημάτων, της κόπωσης, του νευρωτισμού και των φλεγμονών. Επίσης, η αύξηση της αυτό-αποτελεσματικότητας, της συναισθηματικής νοημοσύνης, του κέντρου ελέγχου της υγείας, της ικανοποίησης από τη ζωή και τέλος η βελτίωση μνήμης και της αρτηριακής πίεσης.
Αποτελέσματα: Συνολικά 39 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε μια ομάδα παρέμβασης (N=20)- που παρακολούθησε το πρόγραμμα PSAI- και μια ομάδα ελέγχου (N=19), η οποία δεν έλαβε καμία τεχνική διαχείρισης του στρες. Έγιναν μετρήσεις και στις δύο ομάδες πριν και μετά την παρέμβαση και περιελάμβαναν: ερωτηματολόγια αυτό-αναφοράς για τη μέτρηση ψυχομετρικών παραγόντων και του τρόπου ζωής, εργαλεία για γνωστική αξιολόγηση , σωματομετρικά και αιμοληψία για το μήκος των τελομερών.
Συμπεράσματα: Η ομάδα παρέμβασης έδειξε σημαντική βελτίωση στο Lifestyle Medicine, στην αίσθηση συνοχής, στη συναισθηματική νοημοσύνη, το αντιλαμβανόμενο στρες, στα συμπτώματα του στρες και την κόπωση σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου. Επιπροσθέτως, βελτιώθηκαν στατιστικά σημαντικά τα σωματομετρικά, η μνήμη, η συστολική πίεση καθώς και το μήκος των τελομερών σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ιατρική του τρόπου ζωής, Αίσθηση συνοχής, Στρες, Πυθαγόρειος αυτογνωσία, Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, Διαχείριση του στρες
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
120
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-06-16.
Tamiolaki_Evangelia_The impact of Lifestyle Medicine on coherence and the biological age, MSc.Pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-06-16.