Ο ρόλος της νανοτεχνολογίας στη διάγνωση και τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3446947 8 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάπτυξη Νέων Φαρμάκων: Έρευνα, Κυκλοφορία και Πρόσβαση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-16
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ερεσσίου Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Χαρπίδου Ανδριανή, Επιστημονική Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Γκιόζος Ιωάννης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της νανοτεχνολογίας στη διάγνωση και τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της νανοτεχνολογίας στη διάγνωση και τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών
Περίληψη:
Η νόσος Αλτσχάιμερ (ΝΑ), μια προοδευτικά εξελισσόμενη νευροεκφυλιστική ασθένεια, είναι μια νόσος με υψηλή συχνότητα εμφάνισης στον ταχέως αυξανόμενο ηλικιωμένο πληθυσμό στον αναπτυσσόμενο κόσμο και χαρακτηρίζεται από σταδιακή μείωση των γνωστικών λειτουργιών. H NA χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση εξωκυττάριων πλακών αμυλοειδούς (Aβ), οδηγώντας σε εκφύλιση ευάλωτων περιοχών του εγκεφάλου. Οι τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν κυρίως τη χορήγηση φαρμάκων από του στόματος, παρεντερικά και διαδερμικά, με στόχο τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά όχι τη θεραπεία της. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες αντιμετωπίζουν περιορισμούς, όπως είναι η χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, οι περιορισμοί διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού (ΑΕΦ), η έκφραση μεταβολικών ενζύμων και η ανεπαρκής διείσδυση. Λόγω των γαστρεντερικών τους παρενεργειών και της έλλειψης στόχευσης στον εγκέφαλο, αυτά τα φάρμακα και τα σχήματα δοσολογίας εμποδίζουν τη συμμόρφωση των ασθενών και οδηγούν σε διακοπή της θεραπείας. Οι εναλλακτικές επεμβατικές μέθοδοι, ενώ διερευνώνται, συχνά συνεπάγονται δυσφορία και απαιτούν εξειδικευμένη βοήθεια.
Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη ενός μη επεμβατικού και αποτελεσματικού συστήματος παράδοσης είναι ζωτικής σημασίας. Τα συστήματα χορήγησης φαρμάκων που βασίζονται στη νανοτεχνολογία και χορηγούνται με διάφορες οδούς μπορούν να θεωρηθούν ως υποσχόμενα εργαλεία για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών και την επίτευξη καλύτερων θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Η νανοτεχνολογία έχει προσελκύσει σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον, προσφέροντας εναλλακτικές μεθόδους για τη βελτίωση των θεραπειών για τη ΝΑ. Αυτές περιλαμβάνουν την ενίσχυση της διείσδυσης των φαρμάκων μέσω του ΑΕΦ και την αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας των φαρμάκων μέσω συστημάτων χορήγησης νανοσωματιδιίων, καθώς και τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιπρόσθετα, η ενδορρινική χορήγηση έχει αναδειχθεί ως πιθανή λύση, αν και περιορίζεται από τις μοναδικές συνθήκες της ρινικής κοιλότητας. Μια καινοτόμος προσέγγιση περιλαμβάνει τη χρήση νανο-φορέων που βασίζονται στη νανοτεχνολογία για ενδορινική χορήγηση. Αυτή η στρατηγική έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τους τρέχοντες περιορισμούς παρέχοντας ενισχυμένη βιοδιαθεσιμότητα, βελτιωμένη διείσδυση, αποτελεσματική διέλευση του ΑΕΦ, εκτεταμένη κατακράτηση εντός του σώματος και ακριβή στόχευση του εγκεφάλου.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζονται οι τρέχουσες θεωρίες σχετικά με την ανάπτυξη, την παθογένεση και την εξέλιξη της ΝΑ, η συμβολή των μοντέλων ΝΑ με το C. elegans στην κατανόηση των μηχανισμών της νόσου, καθώς και η ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι τα λυσοσώματα και τα μιτοχόνδρια. Στη συνέχεια, συζητούνται οι πρόσφατες εξελίξεις της νανοτεχνολογίας στη θεραπεία της ΝΑ, με έμφαση στους διάφορους τύπους νανοφαρμάκων και νανοφορέων, συμπεριλαμβανομένων των πολυμερικών νανοσωματιδίων, των νανοσωματιδίων μετάλλων, των λιπιδικών νανοσωματιδίων, των λιποσωμάτων, των νανογαλακτωμάτων και των δενδριμερών. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ενδορινική χορήγηση νανοσωματιδίων για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, τις κλινικές δοκιμές και τις μελλοντικές προοπτικές της νανοτεχνολογίας στη φαρμακευτική παράδοση στον εγκέφαλο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νευροεκφυλιστικές ασθένειες, Νόσος Αλτσχάιμερ (ΝΑ), Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), Αιματοεγκεφαλικός Φραγμός (ΑΕΦ), Λυσοσώματα, Μιτοχόνδρια, Νανοτεχνολογία, Μεταφορά φαρμάκων, Στοχευμένη θεραπεία, Νανομεταφορείς, Νανοσωματίδια, Στρατηγικές θεραπείας, Ενδορρινική χορήγηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
157
Αριθμός σελίδων:
131
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία- Ερεσσίου Γεωργία.pdf
20 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.