Consumer Protection under the Markets in Crypto-Asset Regulation (MiCAR)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3448071 66 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιδιωτικό Δίκαιο και Εμπορικές Συναλλαγές
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-27
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μαντζούνη Φωτούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Λιβαδά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Consumer Protection under the Markets in Crypto-Asset Regulation (MiCAR)
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προστασία του καταναλωτή στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCAR)
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία blockchain και η εφαρμογή της σε διάφορα είδη κρυπτονομισμάτων έχουν μετασχηματίσει σημαντικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι καταναλωτές και οι επενδυτές έχουν πλέον, περισσότερο από ποτέ, μεγαλύτερη πρόσβαση σε εναλλακτικά μέσα για την επιδίωξη των οικονομικών τους συμφερόντων. Για την υποστήριξη της λειτουργίας αυτών των κρυπτονομισμάτων και της ανάπτυξης αυτής της αναδυόμενης αγοράς, νέοι παίκτες έχουν εισέλθει στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας διάφορους ρόλους για να ανταποκριθούν στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για αυτά τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Αυτή η νέα αγορά, αν και δημιουργήθηκε μέσα σε ένα περιβάλλον δυσπιστίας προς το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αντιμετωπίζει πολλές από τις ίδιες ή παρόμοιες προκλήσεις. Αυτή η σύγκλιση, που συχνά αναφέρεται ως «financialization» των κρυπτονομισμάτων, έχει προσελκύσει την προσοχή της ΕΕ και έχει οδηγήσει την Ένωση σε μια έντονη προσπάθεια να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση αυτής της νέας αγοράς, εισάγοντας σχετικές πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τον Κανονισμό για τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων (MiCAR) να αποτελεί την πιο εξέχουσα. Ο MiCAR περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διατάξεων, οι οποίες, σε άλλα πλαίσια, βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλαπλά νομοθετικά πλαίσια της ΕΕ. Αν και ο γενικός στόχος του είναι η ρύθμιση των αγορών όπου προσφέρονται κρυπτονομίσματα, εδώ υποστηρίζεται ότι συγκεκριμένες διατάξεις του MiCAR εξυπηρετούν ξεχωριστούς επιμέρους σκοπούς.

Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εξέταση της προστασίας των καταναλωτών ως ενός από αυτούς τους επιμέρους σκοπούς εντός του MiCAR. Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκεται η ανάλυση των διατάξεων του MiCAR για την ανάδειξη των σημείων όπου και με ποιον τρόπο ενσωματώνεται η προστασία των καταναλωτών στον Κανονισμό, με σκοπό την αξιολόγηση της αναγκαιότητας και της αποτελεσματικότητάς τους στη διασφάλιση των καταναλωτών.

Η εργασία δομείται σε τρία κεφάλαια. Το Κεφάλαιο 1 παρουσιάζει συνοπτικά την τεχνολογία blockchain, δηλαδή την υποκείμενη τεχνολογία που αφορά τα κρυπτονομίσματα, και εισάγει την προσέγγιση που υιοθέτησε η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών πολιτικών της Ένωσης και του MiCAR ως τέτοιου. Το Κεφάλαιο 2 εξετάζει αν ο MiCAR επιδιώκει στόχους προστασίας των καταναλωτών και εντοπίζει ενδεχόμενους δείκτες που υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα, εστιάζοντας στη νομική βάση του Κανονισμού, στις αιτιολογικές σκέψεις και στην εισαγωγή της έννοιας του «ιδιώτη κατόχου». Το Κεφάλαιο 3 εστιάζει σε συγκεκριμένες διατάξεις του MiCAR που προωθούν την προστασία των καταναλωτών. Αυτές οι διατάξεις αναλύονται σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες που απαντώνται σε άλλες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ και αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητά τους στην παροχή επαρκούς επιπέδου προστασίας για τους καταναλωτές που συμμετέχουν σε δραστηριότητες σχετικές με κρυπτονομίσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ιδιωτικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Αγορές κρυπτοστοιχείων, προστασία καταναλωτή, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Κανονισμός, Νέες Τεχνολογίες, επενδυτής, 2251/1994, καταναλωτές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
60
f_Mantzouni_Thesis_Consumer Protection under MiCAR.pdf (866 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


Υπεύθυνη δήλωση Ματζούνη.pdf
64 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.