Αγχος, κατάθλιψη, στρες και αυτοκτονικός ιδεασμός σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

Διπλωματική Εργασία uoadl:3450542 4 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-01-15
Έτος εκπόνησης:
2025
Συγγραφέας:
Μπακογιάννη Ευσταθία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολυξένη Μαγγούλια, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Γεωργία Τουλιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Όλγα Καδδά, Εξωτερικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αγχος, κατάθλιψη, στρες και αυτοκτονικός ιδεασμός σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αγχος, κατάθλιψη, στρες και αυτοκτονικός ιδεασμός σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αιμοκάθαρση σε έδαφος Χρόνιας Νεφρικής Νόσου, επηρεάζει την ψυχολογία των ασθενών και υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις πως προκαλεί άγχος, κατάθλιψη, στρες και αυτοκτονικό ιδεασμό.
Σκοπός: Η διερεύνηση της συσχέτισης της κατάθλιψης, του άγχους, του στρες και του αυτοκτονικού ιδεασμού με τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.
Υλικό - Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 104 ασθενείς, που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση σε Μονάδες Τεχνητού Νεφρού δημόσιες και ιδιωτικές στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα από 1/4/2024 ως 30/6/2024. Η συλλογή των δεδομένων υλοποιήθηκε με την χρήση: α. ερωτηματολογίου ατομικών και δημογραφικών στοιχείων. β. με το ερωτηματολόγιο DASS21, που μετρά την συναισθηματική διάσταση της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες. γ. με το ερωτηματολόγιο RASS, ένα όργανο αυτοαναφοράς για τον αυτοκτονικό ιδεασμό.
Αποτελέσματα: Στους 104 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα η μέση ηλικία ήταν 65,9 έτη. Το 65,4% ήταν άνδρες και σχεδόν όλοι το 96,2% ημεδαποί. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων το 11,6% εμφάνιζε σοβαρά ως πολύ σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, το 17,3% σοβαρά ως πολύ σοβαρά επίπεδα άγχους και το 7,8% πολύ σοβαρά επίπεδα στρες. Εντονότερος αυτοτοκτονικός ιδεασμός σχετιζόταν με το χαμηλό εισόδημα καθώς και με την χρήση καθετήρα αιμοκάθαρσης, τη μεγάλη επιρροή της ασθένειας στη ζωή και τα αυξημένα επίπεδα άγχους και στρες. Παρατηρήθηκε επίσης, πως η χρονική ένταξη στην αιμοκάθαρση από 6 μήνες έως 3 έτη παρουσίαζε υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης. Τέλος, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην εμφάνιση και την ένταση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους, στρες και αυτοκτονικού ιδεασμού στους ασθενείς των δημόσιων Μονάδων έναντι των ιδιωτικών.
Συμπέρασμα: Διαπιστώθηκε πως η ψυχική υγεία των ασθενών υπό Νεφρική υποκατάσταση με αιμοκάθαρση, είναι μέτρια ως αρκετά καλή. Η σημασία βελτίωσης της κλινικής αναγνώρισης των πρώιμων συμπτωμάτων, η εφαρμογή ελέγχου ρουτίνας για ψυχολογική δυσφορία, η έγκαιρη αναγνώριση του αυτοκτονικού ιδεασμού και η αποτελεσματική φροντίδα της ψυχικής υγείας αποτελούν σημαντικές προσεγγίσεις πρόληψης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αιμοκάθαρση, Χρόνια νεφρική νόσος, Κατάθλιψη, Άγχος, Στρες, Αυτοκτονικός ιδεασμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
142
Αριθμός σελίδων:
109
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ - ΔΙΠΛΩΜΑΤ ΙΚΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.