Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανακουφιστική Φροντίδα ΕνηλίκωνΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-01-15
Συγγραφέας:
Ιατρίδου Ελίζα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελισάβετ Πατηράκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Κατασαραγάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μαρία Χατζοπούλου, Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επάρκεια των νοσηλευτών στην παροχή πνευματικής φροντίδας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επάρκεια των νοσηλευτών στην παροχή πνευματικής φροντίδας
Περίληψη:
Σκοπός
Η παρούσα έρευνα διεξήχθη για να διερευνήσει την ικανότητα των νοσηλευτών που εργάζονται στην Ελλάδα να παρέχουν πνευματική φροντίδα σε ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ή/και χρόνιες ασθένειες. Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε η προσαρμογή, ο ψυχομετρικός έλεγχος και η στάθμιση της κλίμακας «Spiritual Care Competence Scale» των van Leeuwen et al. στον ελληνικό πληθυσμό.
Μεθοδολογία
Η μελέτη ήταν ποσοτική. Χρησιμοποιήθηκε δείγμα ευκολίας n=202 νοσηλευτών που εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και ξενώνες ανακουφιστικής φροντίδας σε 33 πόλεις της Ελλάδας.
Για τη συλλογή δεδομένων χορηγήθηκε ένα «έντυπο κοινωνικο-δημογραφικών δεδομένων», μια ερώτηση ανοικτού τύπου για τον προσδιορισμό των αντιλήψεων των συμμετεχόντων σχετικά με την πνευματικότητα και το SCCS-GR.
Ελέγχθηκαν η αξιοπιστία, η συγχρονική εγκυρότητα και η εσωτερική δομή της κλίμακας SCCS-GR. Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το SPSS 25. Τα αποτελέσματα της ανοικτής ερώτησης υποβλήθηκαν σε ανάλυση περιεχομένου.
Αποτελέσματα
Ο δείκτης αξιοπιστίας εσωτερικής συνέπειας Cronbach's alpha της κλίμακας SCCS-GR βρέθηκε υψηλός (α = 0,920). Η επιβεβαιωτική παραγοντική ανάλυση των 27 στοιχείων του SCCS-GR αποκάλυψε 6 ορθογώνιους παράγοντες παρόμοιους με το αρχικό όργανο (δειγματοληπτική επάρκεια Kaiser-Meyer-Olkin =0,870, έλεγχος σφαιρικότητας Bartlett = 3011,266, με 351 βαθμούς ελευθερίας, p < 0,001).
Η ψυχομετρική ανάλυση έδειξε υψηλή εσωτερική συνοχή και ομοιογένεια του ερωτηματολογίου, υψηλό βαθμό συνέπειας, σταθερότητας και εγκυρότητας περιεχομένου.
Οι δείκτες αξιοπιστίας που προέκυψαν τόσο με τη μέθοδο εξέτασης- επανεξέτασης όσο και με τη μέθοδο της εσωτερικής συνέπειας επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία του SCCS-GR στον ελληνικό πληθυσμό.
Συμπεράσματα
Το SCCS-GR είναι ένα έγκυρο εργαλείο.
Oι νοσηλευτές που εργάζονται στην Ελλάδα δεν κατανοούν πλήρως την έννοια της πνευματικότητας και δηλώνουν μέτριο επίπεδο ικανότητας στην παροχή πνευματικής φροντίδας. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητά τους να παρέχουν πνευματική φροντίδα είναι η ηλικία και η προσωπική υγεία. Ένα μεγάλο ποσοστό νοσηλευτών έχει ικανοποιητική στάση απέναντι στην πνευματικότητα των ασθενών και έχει καλή επικοινωνία μαζί τους. Εντοπίζονται ελλείψεις δεξιοτήτων και εμπόδια στους τομείς της συμβουλευτικής των ασθενών, της παροχής πνευματικής φροντίδας και της αξιολόγησης της πνευματικής φροντίδας. Σημαντικές δυσκολίες συναντώνται σε οργανωτικό επίπεδο και σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και την ηγεσία στην παροχή πνευματικής φροντίδας και τη διεπιστημονική συνεργασία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πνευματική φροντίδα, Πνευματικότητα, Νοσηλεύτες/ριες, Ανακουφιστική φροντίδα, Εργαλεία αξιολόγησης πνευματικής φροντίδας
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
225