Μονάδα:
Κατεύθυνση Ενδαγγειακές ΤεχνικέςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-03-27
Συγγραφέας:
Δουκόγιαννη Ηλιάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Γερουλάκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καθηγητής Ιωάννης Κακίσης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καθηγητής Αχιλλέας Χατζηϊωάννου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Preservation of internal iliac artery with Iliac Banch Devices during endovascular management of aortoiliac aneurysms: A systematic review and meta-analysis
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διατήρηση της έσω λαγονίου αρτηρίας με διχαλωτά ενδομοσχεύματα λαγονίων (IBD) κατά την ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρυσμάτων του αορτολαγόνιου άξονα: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα ανευρύσματα του αορτολαγόνιου άξονα αποτελούν περισσότερο από 40% όλων των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής. Αν και ο αποκλεισμός της έσω λαγονίου αρτηρίας χρησιμοποιείται ευρέως, ο κίνδυνος πυελικής ισχαιμίας είναι υψηλός. Πολλές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί με σκοπό τη διατήρηση της αιμάτωσης της έσω λαγονίου. Σκοπός αυτής της συστηματικής μελέτης και μετα-ανάλυσης είναι αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των διχαλωτών ενδομοσχευμάτων λαγονίων (IBDs) στην διατήρηση της αιματικής ροής της έσω λαγονίου αρτηρίας κατά την ενδαγγειακή αποκατάσταση των ανευρυσμάτων του αορτολαγόνιου άξονα.
Μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σύμφωνα με τις οδηγίες του PRISMA (Προτιμώμενα αναφερόμενα στοιχεία για συστηματικές ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις) και συμπεριλήφθηκαν μελέτες που δημοσιεύθηκαν από τον Ιανουάριο του 1998 έως τον Μάιο του 2024. Συνολικά, αξιολογήθηκαν 43 μελέτες με 2.134 ασθενείς. Τα κυριότερα καταληκτικά σημεία της μετα-ανάλυσης ήταν τα ποσοστά τεχνικής επιτυχίας, η θνησιμότητα 30 ημερών, η συνολική θνησιμότητα, η βατότητα 30 ημερών, η βατότητα κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής παρακολούθησης (follow-up), οι ενδοδιαφυγές, οι επανεπεμβάσεις και η διαλείπουσα χωλότητα των γλουτών.
Αποτελέσματα: Το ποσοστό τεχνικής επιτυχίας ήταν 97.06% (95% CI: 95.45% – 98.40%) και η θνησιμότητα 30 ημερών αμελητέα (0.01% [95% CI: 0.00% – 0.23%]). Τα ποσοστά βατότητας του κλάδου της έσω λαγονίου στις 30 ημέρες και κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής παρακολούθησης ήταν υψηλά, 99.34% (95% CI: 98.69% – 99.80%) και 97.41% (95% CI: 96.36% – 98.33%), αντίστοιχα. Αν και συχνότητα των ενδοδιαφυγών τύπου II ήταν υψηλή (16.37% [95% CI: 11.81% – 22.08%]), οι ενδοδιαφυγές τύπου I και III ήταν λιγότερο συχνές. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές ήταν σπάνιες, ενώ μόνο 0.65% (95% CI: 0.19% – 1.29%) των ασθενών εμφάνισε χωλότητα γλουτού σχετιζόμενη με απόφραξη του ενδομοσχεύματος.
Συμπέρασμα: Η χρήση διχαλωτών ενδομοσχευμάτων λαγονίων για τη διατήρηση της αιμάτωσης της έσω λαγονίου αρτηρίας είναι ασφαλής και αποτελεσματική, ενώ μειώνει σημαντικά την εμφάνιση συμπτωμάτων πυελικής ισχαιμίας. Ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η εκτίμηση της ανατομίας του κάθε ασθενούς είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Περισσότερες μελέτες με μεγαλύτερης διάρκειας μετεγχειρητική παρακολούθηση είναι απαραίτητες, με σκοπό την εκτίμηση της αντοχής και αποτελεσματικότητας του ενδομοσχεύματος στην πάροδο του χρόνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διατήρηση έσω λαγονίου αρτηρίας, Διχαλωτά ενδομοσχεύματα λαγονίων
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
80