Ο ρόλος της σχολικής Διαμεσολάβησης στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3476708 6 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδασκαλία και Μάθηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-03-30
Έτος εκπόνησης:
2025
Συγγραφέας:
Μπαλλάσης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Καθηγητής, τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.
Ελισάβετ Λαζαράκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.
Βασιλική Νίκα, ΕΔΙΠ. τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της σχολικής Διαμεσολάβησης στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της σχολικής Διαμεσολάβησης στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού
Περίληψη:
Η παρούσα ερευνητική εργασία αποτελείται από τρία κεφάλαια στο θεωρητικό της μέρος. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο επιχειρείται να παρουσιαστεί συνοπτικά ο όρος σχολικός εκφοβισμός και ιστορικά η εξέλιξη και η έκταση του φαινομένου αυτού τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στις χώρες του εξωτερικού. Στη συνέχεια αναλύονται τα χαρακτηριστικά των εμπλεκόμενων μερών, οι μορφές του σχολικού εκφοβισμού, τα αίτια που πυροδοτούν τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού καθώς και τις συνέπειες του και τα μέτρα που βοηθούν στην καταστολή του ή τουλάχιστον στον περιορισμό του.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται διεξοδικά μια από τις κύριες παρεμβάσεις αντιμετώπισης της σχολικής βίας, η σχολική διαμεσολάβηση. Αρχικά παρουσιάζεται ιστορικά η διαμεσολάβηση, τα είδη της και τα πλεονεκτήματα της. Στη συνέχεια αναλύονται τα μοντέλα της σχολικής διαμεσολάβησης και οι στόχοι της.
Τέλος στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται ο τρόπος εφαρμογής της σε μια σχολική κοινότητα, δηλαδή ο τρόπος επιλογής των μαθητών και η εκπαίδευσή τους και η σπουδαιότητα του συντονιστή και των διαμεσολαβητών συνομηλίκων καθώς και οι πιθανές δυσχέρειες που είναι πιθανό να υπάρξουν κατά την εφαρμογή της.
Το ερευνητικό μέρος αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας, ο σκοπός, καθώς και οι στόχοι της. Πιο συγκεκριμένα στο δεύτερο κεφάλαιο διερευνάται η συμβολή της διαμεσολάβησης στο περιορισμό της ενδοσχολικής βίας στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας μέσα από τη μελέτη των απόψεων δέκα καθηγητών Λυκείου της Αττικής και 10 μαθητών και των τριών τάξεων του Λυκείου της Αττικής. Επίσης διερευνώνται οι γνώσεις και εμπειρίες των καθηγητών στην αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας. Όσον αφορά στους μαθητές διερευνώνται οι αντιλήψεις τους για την σχολική βία και οι εμπειρίες τους είτε ως εκφοβιστές είτε ως εκφοβούμενοι.
Στο τελευταίο κεφάλαιο της παρούσης ερευνητικής εργασίας επιχειρείται να αναλυθούν και να παρουσιαστούν διεξοδικά τα συμπεράσματα της έρευνας και γίνεται προσπάθεια να κατατεθούν προτάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μέσω της σχολικής διαμεσολάβησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
διαμεσολάβηση, ενδοσχολική βία, εκφοβιστής, εκφοβούμενος, συγκρούσεις, μέθοδος επίλυσης διαφορών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
94
Αριθμός σελίδων:
120
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-09-30.

ο ρόλος της σχολικής διαμεσολάβησης στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού .pdf
931 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-09-30.