Μονάδα:
Τμήμα ΝομικήςΒιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-04-03
Συγγραφέας:
Βασσάλου Γεωργία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ρεθυμιωτάκη Ελένη, αν. Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου, ΕΚΠΑ
Βλαχόπουλος Σπυρίδων, Καθηγητής, Νομική Σχολή, Τομέας Δημοσίου Δικαίου, ΕΚΠΑ
Γκιούρας Αθανάσιος, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Βασιλόγιαννης Φίλιππος, Καθηγητής, Νομική Σχολή, Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου, ΕΚΠΑ
Βουτσάκης Βασίλης, Καθηγητής, Νομική Σχολή, Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου, ΕΚΠΑ
Κεσσόπουλος Αλέξανδρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Παπασπύρου Νικόλαος, αν. Καθηγητής, Νομική Σχολή, Τομέας Δημοσίου Δικαίου, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινοβουλευτική Δεοντολογία: θεσμική και κοινωνική διάσταση
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κοινοβουλευτική Δεοντολογία: θεσμική και κοινωνική διάσταση
Περίληψη:
Η διατριβή επιχειρεί να προσεγγίσει τον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου (2016), ως ένα σύνθετο και πολύπλοκο νομικό φαινόμενο με πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Η διατριβή διαρθρώνεται σε τρία μέρη με τα επιμέρους κεφάλαιά τους: Το πρώτο μέρος της διατριβής πραγματεύεται τα αίτια (κοινωνικά - οικονομικά - πολιτικά) της εμφάνισης της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας σε εθνικό κυρίως επίπεδο, ενώ στη συνέχεια μέσω μιας δικαιοσυγκριτικής επισκόπησης - τυπολογίας σαράντα πέντε (45) Κωδίκων Δεοντολογίας εθνικών Κοινοβουλίων - χαρτογραφείται ανάγλυφα η πολυμορφική εικόνα της ταχείας διάδοσης και ανάπτυξής τους σε διεθνές επίπεδο, ως μια μορφή αντανακλαστικής άμυνας των Κοινοβουλίων σε αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς, κακοδιαχείρισης - κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, κατάχρησης κοινοβουλευτικών προνομίων κά.
Το δεύτερο μέρος περιγράφει τη διαδικασία θέσπισης του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου και την ένταξή του στις παραδοσιακές πηγές κοινοβουλευτικού δικαίου. Ανιχνεύει δε τις σχέσεις - την αλληλοδιαπλοκή του με άλλους θεσμικούς (εκτελεστική - δικαστική λειτουργία) και συντρέχοντες (κομματική δεοντολογία) Κώδικες - σε διακριτά ή μη νομικά υποσυστήματα. Η φυσιογνωμία του Κώδικα, η νομική του φύση, η νομιμοποίησή του αναπτύσσονται σε συνθήκες πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και διαρκούς αναπλαισίωσης των όρων της κοινοβουλευτικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας.
Το τρίτο μέρος καταγράφει ζητήματα εφαρμογής και αξιολόγησης του Κώδικα Δεοντολογίας σε θεωρητικό, αλλά και εμπειρικό επίπεδο μέσα από τη διενέργεια ποιοτικής έρευνας. Με την κατ’ άρθρο προσέγγιση του Κώδικα γίνεται μια προσπάθεια κριτικής εμβάθυνσης του νέου ρυθμιστικού πλαισίου υπό τις πολλαπλές του εκφάνσεις, ενώ η αξιολόγηση της εφαρμογής του Κώδικα, αποτυπώνεται τόσο υπό το πρίσμα της θεσμικής εποπτείας των αρμόδιων φορέων - οργάνων (GRECO, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας), όσο και με βάση τις αντιλήψεις των εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, όπως καταγράφονται μέσω της ποιοτικής έρευνας.
Η μαζική διάχυση των Κωδίκων Δεοντολογίας -ως μια διαδεδομένη πρακτική αυτορρύθμισης - υποστασιοποιεί εκ νέου τη σχέση πολιτικής, οικονομίας και δικαίου σε μεταεθνικό επίπεδο και επενδύει σε νέες μορφες «αγαθής» διακυβέρνησης, με όρους διαφάνειας, ακεραιότητας, αποτελεσματικότητας, λογοδοσίας, ως ιδεατές ή μη «αυταξίες» της δημόσιας πολιτικής ζωής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
δεοντολογία, κοινοβουλευτισμός, Κώδικες Δεοντολογίας, Ομάδα κρατών κατά της διαφθοράς, ήπιο δίκαιο, αυτορρύθμιση
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
365
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-04-03.
ΔΙΑΤΡΙΒΗ Γ.ΒΑΣΣΑΛΟΥ_2025_ΑΝΑΡΤΗΣΗ.pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-04-03.
ΥΔΚΑΤΑΘΕΣΗΔΔΓ.ΒΑΣΣΑΛΟΥ.pdf
269 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.