Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση για τον εμβολιασμό κατά του HPV

Διπλωματική Εργασία uoadl:1519068 451 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-20
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ζάγκα Χρυσάνθη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παππά Καλλιόπη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" Μιχαλά Σταυρούλα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" Θεοδωρά Μαριάννα, Λέκτορας ΕΚΠΑ Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα"
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση για τον εμβολιασμό κατά του HPV
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση για τον εμβολιασμό κατά του HPV
Περίληψη:
Θεωρητικό Υπόβαθρο: Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η κινητοποίηση από μέρους των γονέων επιδρά στη πιθανότητα του να έχει δεχθεί κάποιο παιδί τον εμβολιασμό απέναντι στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, γνωστό και ως ιό HPV. Όπως φαίνεται από τη βιβλιογραφία, παράγοντες όπως η παρακίνηση από κάποιον ιατρό, η προγενέστερη μόλυνση του γονέα από τον ιό HPV και τα αντιλαμβανόμενα οφέλη του εμβολιασμού συνδέονται με τη πιθανότητα του να έχει εμβολιαστεί ένα παιδί, ενώ παράλληλα διάφοροι άλλοι παράγοντες δεν έχουν ως τώρα διερευνηθεί. Συνεπώς, ο σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν ο εντοπισμός παραγόντων που συνδέονται με τις στάσεις και τις αποφάσεις για τον εμβολιασμό απέναντι στον ιό HPV σε ένα δείγμα γονέων στην Ελλάδα.
Μέθοδοι: Σε δείγμα 123 γονέων ανήλικων θήλεων τέκνων, καταγράφηκαν τα βασικά δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης και το φύλο. Διερευνήθηκε πόσοι γονείς έχουν εμβολιάσει την κόρη τους για τον HPV. Επίσης, ελέγχθηκαν ορισμένοι σημαντικοί πιθανοί παράγοντες μη εμβολιασμού. Αξιολογήθηκε το πώς αντιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες το επίπεδο της υγείας τους με ένα 10-βάθμιο υποκειμενικό δείκτη (1: καθόλου καλή, 10:άριστη). Επίσης, αξιολογήθηκε η κατάσταση της ψυχολογικής υγείας των γονέων με τη χρήση του ερωτηματολογίου DASS21. Τέλος, αξιολογήθηκαν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των γονέων απέναντι στη νόσο βάσει του ερωτηματολογίου MHLC. Διερευνήθηκε πιθανή ύπαρξη σχέσης μεταξύ της εμβολιαστικής συμπεριφοράς των γονέων και δημογραφικούς παράγοντες καθώς και με τις κλίμακες των ερωτηματολογίων DASS21 και MHLC. Επιπλέον, διερευνήθηκε η ύπαρξη συσχετίσεων μεταξύ των κλιμάκων του DASS21 και του MHLC καθώς και με το επίπεδο αντιλαμβανόμενης υγείας των γονέων. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ανάλυση αξιοπιστίας για τις 6 επιμέρους κλίμακες των ερωτηματολογίων DASS21 και MHLC.
Αποτελέσματα: Στο σύνολο του δείγματος, το 43.9% των γονέων κοριτσιών δηλώνει πως δεν έχει εμβολιάσει το παιδί του για HPV, με το 38.9% να δηλώνει πως σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον. Αναφορικά με τους λόγους μη εμβολιασμού, ως βασικότεροι αναδεικνύονται οι μη επαρκείς γνώσεις των γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του HPV (29.6%) και η αντίθεση των γονέων στον εμβολιασμό (22.2%). Βρέθηκε ότι το επίπεδο της κατάστασης της ψυχολογικής υγείας των γονέων δεν φαίνεται να διαφοροποιείται ανάλογα με την απόφασή τους να εμβολιάσουν την κόρη τους για τον HPV, καθώς δεν σημειώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές των κλιμάκων «Κατάθλιψη», «Άγχος» και «Στρες» του ερωτηματολογίου DASS21 μεταξύ των γονέων που έχουν εμβολιάσει την κόρη τους και αυτών που δεν έχουν. Αναφορικά με τις κλίμακες του ερωτηματολογίου MHLC, βρέθηκε ότι οι γονείς που έχουν επιλέξει να εμβολιάσουν την κόρη τους έχουν, κατά μέσο όρο, ελαφρώς πιο έντονη τάση να συμφωνούν με το ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι προϊόν τύχης (p=0.009) σε σχέση με τους γονείς που δεν έχουν εμβολιάσει την κόρη τους. Δεν εντοπίσθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των γονέων που έχουν εμβολιάσει και των γονέων που δεν έχουν εμβολιάσει τις κόρες τους για τον HPV για τις άλλες δύο κλίμακες του MHLC. Τέλος, η ανάλυση αξιοπιστίας ανέδειξε υψηλή εσωτερική αξιοπιστία και των τριών κλιμάκων του ερωτηματολογίου DASS21 (Chronbach’s a>0.85). Αντίθετα, για το ερωτηματολόγιο MHLC υψηλή εσωτερική αξιοπιστία είχε μόνο η κλίμακα «Τύχη» (Chronbach’s a=0.808).
Συμπεράσματα: Στο συγκεκριμένο δείγμα δε φάνηκε οι παράγοντες που μελετήθηκαν να έχουν να κάνουν με την απόφαση των γονέων να εμβολιάσουν την κόρη τους με το εμβόλιο του HPV. Περισσότερες μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν, με στόχο την ανάδειξη των πιθανών παραγόντων της καταγεγραμμένης περιορισμένης εμβολιαστικής κάλυψης για τον συγκεκριμένο ιό στην Ελλάδα
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά:
Διερευνηση,Παράγοντες,Εμβολιασμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
68
Αριθμός σελίδων:
83
Διπλωματική.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο