Precious metal potential in epithermal- vein-type barite-quartz mineralization in eastern Milos island, Cyclades, Greece.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2958042 128 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Λατσίνογλου Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Βουδούρης, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μιχαήλ Σταματάκης, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Precious metal potential in epithermal- vein-type barite-quartz mineralization in eastern Milos island, Cyclades, Greece.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δυναμικό ύπαρξης πολύτιμων μετάλλων σε επιθερμικές φλέβες χαλαζία-βαρύτη στην ανατολική Μήλο, Κυκλάδες, Ελλάδα
Περίληψη:
Η έρευνα αυτή αναφέρει για πρώτη φορά την εμφάνιση Hg-ούχου χρυσού και ήλεκτρου, και τελλουριδίων του χρυσού και του αργύρου (εσσίτης, πετσίτης) μαζί με Ag-ούχο γαληνίτη σε φλέβες βαρύτη-χαλαζία στην ενδιάμεσης θείωσης μεταλλοφορία Pb-Ag±Au-Te-Hg στο ανατολικό τμήμα της νήσου Μήλου, Ελλάδα. Η μεταλλοφορία απαντάται εντός με εξαλλοιωμένων τόφφων και ροών λαβών, υλικό τα οποίο έχει προέλθει από μία steam-heated ζώνη εξαλλοίωσης, η οποία έχει επικαλύψει ένα προγενέστερο σύστημα ενδιάμεσης θείωσης αδουλάριου-σερικίτη.
Τα όξινα θειικά ρευστά υπεύθυνα για την steam-heated ζώνη εξαλλοίωσης, δημιουργούνται κατά την απορρόφηση από τα επιφανειακά ύδατα, ατμών πλούσιων σε H2S που προέκυψαν από βρασμό του συστήματος σε μεγαλύτερα βάθη. Αναλύσεις του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου έδειξαν την ύπαρξη ορυκτών APS (aluminum-phosphate-minerals), κυρίως σβανμπεργκίτη, μέσα σε κρυστάλλους αλουνίτη/νατροαλουνίτη. Τα ορυκτά αυτά φέρουν στοιχεία όπως P, Ba, Sr, Ca αλλά και σπάνιες γαίες (Ce, Nd), και σχηματίζονται σε πρώιμα στάδια, πριν την κρυστάλλωση του αλουνίτη, από διαλύματα με υψηλή αναλογία P/S.
Τα ορυκτολογικά δεδομένα υποδεικνύουν μία ομοιότητα της μεταλλοφορίας της περιοχής με εκείνες της δυτικής Μήλου, και υποστηρίζουν την ύπαρξη μίας μεταλλοφορίας πορφυρικού τύπου κάτω από την περιοχή, αν και περαιτέρω έρευνά της ενδείκνυται.
Σημείωση: Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας του Covid-19, ήταν αδύνατον να συλλεχθεί μεγαλύτερος αριθμός δειγμάτων και να γίνουν περαιτέρω χημικές αναλύσεις στα δείγματα. Ως εκ τούτου, έπρεπε να αρκεστούμε στα ήδη συλλεχθέντα δείγματα, τα υπάρχοντα δεδομένα και αποτελέσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
επιθερμική μεταλλοφορία, ενδιάμεση θείωση, ζώνη steam-heated, ορυκτά του τελλουρίου, ορυκτά APS
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51
Αριθμός σελίδων:
43
Latsinoglou-BSc thesis.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο