Η Επίδραση της Μεταδιεγερτικής Ενεργοποίησης μέσω Πλειομετρικής Άσκησης στη Φάση Επιτάχυνσης

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2975666 64 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-07
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μιχαηλίδης Θεόδωρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Παραδείσης, Καθηγητής, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Επίδραση της Μεταδιεγερτικής Ενεργοποίησης μέσω Πλειομετρικής Άσκησης στη Φάση Επιτάχυνσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Επίδραση της Μεταδιεγερτικής Ενεργοποίησης μέσω Πλειομετρικής Άσκησης στη Φάση Επιτάχυνσης
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση των προσαρμογών που επέρχονται στα πλαίσια της μεταδιεγερτικής ενεργοποίησης μέσω πλειομετρικής φάσης σε μια αθλητική δραστηριότητα μέγιστης έντασης όπως είναι αυτή των δρόμων ταχυτήτων και συγκεκριμένα της φάσης επιτάχυνσης.
Μέθοδος: Στο πείραμα έλαβαν μέρος 15 αθλητές ταχυτήτων ερασιτεχνικού επιπέδου εκ των οποίων 9 ήταν άντρες (Ηλικία: 21,3±2.1 χρόνια, Ύψος: 1,77±0,05m, Βάρος: 71±2.5 kg, Προπονητική ηλικία: 6±2 χρόνια) και 6 ήταν γυναίκες (Ηλικία: 20,5±1,8 χρόνια, Ύψος: 1,65±0,03m, Βάρος: 57,5±1.5 kg, Προπονητική ηλικία: 5±2 χρόνια). Μετά από κοινή προθέρμανση όλων των δοκιμαζόμενων και δοκιμαστικές εκκινήσεις από τον βατήρα εκτέλεσαν 2 sprints 20m από βατήρα εκ των οποίων κρατήθηκε ο καλύτερος χρόνος. Στη συνέχεια εκτέλεσαν πλειομετρική άσκηση (ρυθμούς) και ύστερα από 8 min ξεκούρασης εκτέλεσαν άλλο ένα sprint από βατήρα εκκίνησης και χρονομετρήθηκε ξανά η απόδοσή τους. Για την καταγραφή των χρόνων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της βιντεοσκόπησης με κάμερα υψηλής συχνότητας και η ανάλυση των χρόνων έγινε μέσω του προγράμματος Kinovea.
Στατιστική Ανάλυση: Στα δεδομένα της έρευνας παρουσιάζονται μέσος όρος ± τυπική απόκλιση. Για την στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε το t-test ανά ζεύγη (paired sample t-test). Το επίπεδο σημαντικότητας ορίστηκε: α = 0,05.
Αποτελέσματα: Μετά την ανάλυση των χρόνων μεταξύ των δύο συνθηκών, πριν και μετά την άσκηση ενεργοποίησης παρατηρήθηκε σημαντική στατιστική διαφορά. Στη πρώτη περίπτωση ο χειρότερος και καλύτερος χρόνος ήταν 3.24sec και 2.88sec αντίστοιχα ενώ στη δεύτερη ήταν 3.18sec και 2.86sec. Όσον αφορά τις μέσες τιμές και τις τυπικές αποκλίσεις αρχικά ήταν 3.04±0.10sec ενώ με την επίδραση της μεταδιεγερτικής ενεργοποίησης ήταν στο 2.99±0.08sec. Συμπερασματικά, το πρωτόκολλο φάνηκε να αποδίδει αυξημένη απόδοση στους αθλητές στη φάση επιτάχυνσης καθώς η πλειομετρική άσκηση ενεργοποίησε τους μηχανισμούς της μεταδιεγερτικής ενεργοποίησης και έτσι σε μία τόσο εκρηκτική και δυναμική δραστηριότητα βρήκε θετικό αντίκτυπο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταδιεγερτική Ενεργοποίηση, Φάση Επιτάχυνσης, Πλειομετρική Άσκηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
19
Αριθμός σελίδων:
27