Healthcare in Greece, Poland and Romania

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3230174 114 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-15
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Παπαθανάση Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Ν. Υφαντόπουλος, καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Healthcare in Greece, Poland and Romania
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, την Πολωνία και τη Ρουμανία
Περίληψη:
Παρά το γεγονός ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη συγκλίνουν, παρατηρούνται διαφορές σε κάθε χώρα ανάλογα με την οικονομική της κατάσταση, τις κοινωνικές ανισότητες και το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού της. Θέτοντας ως σκοπό την μέγιστη δυνατή ευημερία των πολιτών του, κάθε κράτος είναι και ο πρωταρχικός θεσμός υπεύθυνος όχι μόνο για την παροχή υπηρεσιών, αλλά και για την ανάπτυξη ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης το οποίο διέπεται από κανόνες κοινωνικού δικαίου ενώ παράλληλα παραμένει αποδοτικό και αποτελεσματικό. Κάνοντας έναν διαχωρισμό σε αυτά τα συστήματα, ανάλογα με το τί προσφέρει καθένα στους πολίτες, γίνεται αναφορά στο φιλελεύθερο σύστημα το οποίο πριμοδοτεί τις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης και δρα σύμφωνα με αυτές, ενώ ο τομέας της ασφάλισης είναι πιο ρευστός και οι τιμές του μεταβάλλονται. Επιπλέον, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το οποίο βασίζεται στον εκάστοτε πληθυσμό, στοχεύει πρωτίστως στην επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης. Από την άλλη πλευρά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών υγείας από το κράτος, με τον πληθυσμό του να δικαιούται πλήρη και καθολική κάλυψη.
Τα οικονομικά της υγείας είναι η επιστήμη που ασχολείται με την κατανομή των περιορισμένων πόρων για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Εξετάζονται επίσης ορισμένες οικονομικές αρχές, σημαντικές για την κατανόηση των συστημάτων υγείας καθώς και το ευρωπαϊκό μοντέλο. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα είναι συνυφασμένο με το εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, την υποχρεωτική ασφάλιση και ένα ισχυρό ιδιωτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Το σύστημα της Πολωνίας βασίζεται στην καθολικότητα, με εισφορές στο εθνικό ταμείο υγείας. Τέλος, ο δημόσιος τομέας κυριαρχεί στην υγειονομική περίθαλψη στη Ρουμανία και η πλειονότητα των νοσοκομείων, καθώς και οι πολίτες της χώρας, καλύπτονται από την εθνική ασφάλιση υγείας.
Μακροχρόνια έχουν εμφανιστεί ορισμένα ζητήματα που δυσχεραίνουν την ορθή λειτουργία του κράτους στον τομέα της περίθαλψης. Αναλυτικότερα, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις γήρανσης, μακροχρόνιας περίθαλψης, της ιατρικής τεχνολογίας και της συνεχώς αυξανόμενης οικονομικής πορείας του υγειονομικού κλάδου, προτείνεται η εφαρμογή μιας νέας ανοικτής μεθόδου συντονισμού στον τομέα της υγείας, όπου θα χωρίζεται σε τρεις άξονες. Αρχικά, διασφαλίζοντας την ίση πρόσβαση στην περίθαλψη για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κοινωνικών κριτηρίων, έπειτα βελτιώνοντας την ποιότητα και την παροχή υπηρεσιών υγείας και τέλος, διασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητα συστημάτων υγείας. Οι στόχοι αυτοί συνάδουν με το γενικότερο Ευρωπαϊκό Μοντέλο Υγείας και αντιπροσωπεύουν τη νέα πολιτική υγείας, η οποία βασίζεται στην άμεση συνεργασία και την αλληλεξάρτηση της φιλοσοφίας της ισότητας, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας.
Η παρούσα εργασία, εξετάζει τις δομές της υγειονομικής περίθαλψης σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους. Αρχικά, γίνεται μια αναφορά στην ευρωπαϊκή εκδοχή της υγείας και τις ιδέες στις οποίες βασίζεται καθώς και τις επιθυμίες που προσπαθεί να πετύχει, δηλαδή την μέγιστη ευημερία των πολιτών και την ίση προσπέλαση στο σύστημα. Χωρίζοντας την πτυχιακή εργασία, πρώτα γίνεται αναφορά στο ευρωπαϊκό υγειονομικό μοντέλο, τους στόχους και την δομή της ενώ στην συνέχεια διαχωρίζονται τα υγειονομικά συστήματα της εκάστοτε χώρας. Το ελληνικό υγειονομικό σύστημα, βασίζεται στον ρόλο των κοινωνικών ασφαλίσεων και κρίνεται βάσει της αποτελεσματικότητας, της προσβασιμότητας και της αντοχής του, ενώ ακολουθούν ορισμένα διαγράμματα για το προσδόκιμο ζωής ανά φύλο, το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι έχει καλή ή πολύ καλή υγεία, καθώς γίνεται μια συνοπτική αναφορά στις δαπάνες υγείας συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Στην συνέχεια, παρουσιάζεται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Πολωνία, οι κοινωνικές ανισότητες που εμφανίστηκαν στη χώρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τελικά η εκτέλεση του Συστήματος όπου παρατηρούνται και αδυναμίες. Και σε αυτό το κεφάλαιο γίνεται μια παρουσίαση μέσα από τη χρήση διαγραμμάτων για τις ίδιες κατηγορίες .
Τέλος, αφού παρουσιαστούν τα υγειονομικά συστήματα της Ελλάδας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, γίνεται μια προσπάθεια σύγκρισης μεταξύ του, όμως υπάρχουν δυσκολίες όταν γίνεται αναφορά σε τόσο σημαντικά ζητήματα και η σύγκριση δεν επιτυγχάνεται με ευκολία. Ακολουθούν το συμπέρασμα και η βιβλιογραφία. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να παρουσιαστούν όσον το δυνατόν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τον υγειονομικό τομέα και την περίθαλψη, και ο τελικός στόχος αφορά την έρευνα τόσο των διαχρονικών ζητημάτων, όσο και της επικαιρότητας καθώς, μετά την πανδημία και το φαινόμενο COVID-19 πολλά δεδομένα ανατράπηκαν, και δημιουργήθηκαν ελλείψεις σε πολλούς τομείς με αποκορύφωμα τον ιατρικό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, οικονομία, ανισότητες εισοδήματος, οικονομία της υγείας, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Covid-19, πανδημία, δαπάνες υγείας, ανεκπλήρωτες ανάγκες, έκθεση, ασφάλιση, γήρανση, μακροχρόνια περίθαλψη, ιατρική τεχνολογία, αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, Ευρωπαϊκό μοντέλο υγείας , χρηματοπιστωτική σταθερότητα, EHCI, δικαιοσύνη, ποιότητα, αποτελεσματικότητα, εισροές, εκροές, πόροι, κλινική αποτελεσματικότητα, Liberal System, Laissez-faire, προσφορά, ζήτηση, Εθνικό Σύστημα Υγείας, Πρόνοια, Beveridge, Ελλάδα, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, αναπνευστικές παθήσεις, βρεφική θνησιμότητα, ποσοστά αυτοκτονιών, Οικονομικό πρόβλημα, αναποτελεσματικότητα, Εθνικό Σύστημα Υγείας, υποχρεωτική κοινωνική κάλυψη, εθελοντικό μη δημόσιο σύστημα υγείας, ΕΣΥ, επιδόματα μητρότητας, αναπηρία, γήρας, επιζώντες, επαγγελματικά επιδόματα, επιδόματα απώλειας ζωής, ανεργία, ΙΚΑ , ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, προσδόκιμο ζωής ανδρών, προσδόκιμο ζωής γυναικών, πολύ καλή ή, καλή υγεία, υγιής ζωή, κατά κεφαλήν ΑΕΠ, Δαπάνες δημόσιας υγείας, Φαρμακευτικές δαπάνες, δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα, Ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
108
Αριθμός σελίδων:
110
Healthcare Systems .pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο