Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Το βασικό αντικείμενο της εργασίας αυτής αποτελεί η διαχρονική παρακολούθηση της περιοχής της Ψάθας, όσον αφορά την εξέλιξή της σε σχέση με τα ιδιαίτερα γεωλογικά και γεωμορφολογικά της χαρακτηριστικά. Η εγγύτητά της με την Αθήνα, από τη μια και τον Κορινθιακό κόλπο από την άλλη, το ενεργό ρήγμα της και τα σχεδόν κάθετα πρανή της, την καθιστούν αρκετά ενδιαφέρουσα για μελέτες βραχοπτώσεων. Η πολύ υψηλή ακρίβειας χαρτογράφησή της, χρησιμοποιώντας σύστημα επίγειου σαρωτή αναγλύφου χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ενός 3D μοντέλου και αυτό με τη σειρά για τη διαχρονική παρακολούθηση των μεταβολών, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο του 2011. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό και τα αποτελέσματα της μελέτης αναλύονται στη συνέχεια. Συγκεκριμένα:
Το 1ο κεφάλαιο αναφέρεται, αρχικά, στην τεχνική της τρισδιάστατης σάρωσης με σαρωτές αναγλύφου και ειδικότερα στους επίγειους σαρωτές. Εκεί περιγράφονται, σύντομα, η βασική αρχή λειτουργίας των συγκεκριμένων σαρωτών, τα βασικά μέρη και οι τύποι τους, καθώς επίσης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Στη συνέχεια γίνεται μια σύντομη αναφορά στις χρήσεις τους, γενικά και στις φυσικές καταστροφές ειδικότερα. Λόγω της φύσης της συγκεκριμένης έρευνας ακολουθεί παράθεση γενικών πληροφοριών σχετικά με τα κατολισθητικά φαινόμενα και τη σχέση τους με τις σεισμικές δονήσεις.
Στη συνέχεια, στο κεφάλαιο 2, γίνεται μία εκτενής βιβλιογραφική επισκόπηση των εφαρμογών σαρωτών λέιζερ στις γεωεπιστήμες, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους τηλεπισκόπησης. Γι’ αυτό το σκοπό παρατίθενται παραδείγματα που αφορούν κατολισθήσεις – βραχοπτώσεις, παράκτια διάβρωση, ρήγματα, ηφαίστεια και σπήλαια.
Ακολουθεί στο 3ο κεφάλαιο η γενική περιγραφή της περιοχής μελέτης, όσον αφορά τα στοιχεία, που σχετίζονται με τη γεωμορφολογία, γεωλογία και υδρογεωλογία της.
Η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για τη συλλογή των δεδομένων και την επεξεργασία τους αναπτύσσεται στο κεφάλαιο 4. Αρχικά, δίνονται πληροφορίες όσον αφορά τη σχεδίαση της διαδικασίας των σαρώσεων και τα χαρακτηριστικά του χρησιμοποιούμενου σαρωτή αναγλύφου και στη συνέχεια, αναλυτικά, τα βήματα που ακολουθήθηκαν κατά την πρακτική εφαρμογή της επίγειας τρισδιάστατης σάρωσης, η οποία περιλαμβάνει το στάδιο προεργασίας λήψεων και τη διαδικασία συλλογής δεδομένων της περιοχής.
Η περιγραφή της επεξεργασίας των δεδομένων και στοιχείων, αποτελεί το βασικό θέμα του 5ου κεφαλαίου. Σε αυτό δίνονται πληροφορίες για το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, από το στάδιο της προ–επεξεργασίας και τον καθαρισμό των μετρήσεων μέχρι τη δημιουργία του τρισδιάστατου μοντέλου DEM-2022. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την επιλογή των αλγορίθμων για τη σύγκριση του παραγόμενου μοντέλου με το DEM-2011.
Στο επόμενο κεφάλαιο (Κεφάλαιο 7) παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εντοπισμό των θέσεων, που σχετίζονται με την αλλαγή μορφολογίας και στα στοιχεία που σχετίζονται με τις βραχοπτώσεις, κατά τη διαδικασία της διαχρονικής παρακολούθησης της περιοχής μελέτης. Αναφέρονται επίσης τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε. Η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις για μελλοντική έρευνα και την παρουσίαση της βιβλιογραφίας.
Στα παραρτήματα δίνονται το γλωσσάρι των απαραίτητων ξενόγλωσσων, κυρίως, όρων και συντομογραφιών, που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα μελέτη καθώς και κάποια βασικά στοιχεία για τη χρήση του λογισμικού CloudCompare.
Λέξεις-κλειδιά:
ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΣΑΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ, ΡΗΓΜΑ ΨΑΘΑΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CLOUDCOMPARE