ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΥΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΡΩΜΙΟΥ ΣΕ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1328368 537 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-20
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Οικονόμου Χρυσή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριάδνη Αργυράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, τμήμα γεωλογίας και γεωπεριβάλλοντος
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΥΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΡΩΜΙΟΥ ΣΕ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΥΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΡΩΜΙΟΥ ΣΕ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ
Περίληψη:
Η διπλωματική αυτή εργασία έχει σαν αντικείμενο τη μελέτη της απελευθέρωσης εξασθενούς χρωμίου μετά από πύρωση σε θερμοκρασία 500 oC, εδάφους περιοχών εμφάνισης οφιολιθικών πετρωμάτων. Η θερμοκρασία αυτή σύμφωνα με τη βιβλιογραφία είναι δυνατό να αναπτυχθεί στην επιφάνεια του εδάφους κατά τη διάρκεια δασικής πυρκαγιάς. Οι στόχοι που τέθηκαν είναι α) η μέτρηση εξασθενούς χρωμίου στο έκπλυμα του εδάφους με αποσταγμένο νερό πριν και μετά την πύρωση και β) η σύγκριση των συγκεντρώσεων χρωμίου με εκείνες του περιβαλλοντικά κινητικού χρωμίου που προσδιοριστήκαν σε παλιότερες έρευνες.
Για τη επίτευξη των στόχων αυτών χρησιμοποιήθηκαν εργαστηριακά εδαφικά δείγματα που είχαν συλλεχθεί σε προηγούμενη έρευνα από περιοχές της πόλης της Θήβας και από το Μουρίκι Βοιωτίας. Από κάθε δείγμα χρησιμοποιήθηκαν 50 g τα οποία τοποθετήθηκαν σε φούρνο και πυρώθηκαν για μία ώρα στους 500 βαθμούς κελσίου. Η μέτρηση συγκέντρωσης Cr(VI) έγινε με την μέθοδο της φασματοφωτομετρίας στο διάλυμα που προέκυψε μετά από ανάδευση σε χρόνους 5' και 60' του εδάφους (πριν και μετά την πύρωση) με απεσταγμένο νερό. Στο ίδιο διάλυμα μετρήθηκαν οι συγκεντρώσεις ολικού Cr, Ni και Mn με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας ατομικής απορρόφησης με γραφίτη καθώς και οι φυσικοχημική παράμετρος του pH.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εδαφικά δείγματα είναι αλκαλικά (pH = 6,3-8,6) και ότι μετά την πύρωση το pH παρουσιάζει περεταίρω μικρή αύξηση (7,3- 9,5). Το εξασθενές χρώμιο είναι πολύ υψηλό μετά τη πύρωση (max 2,300 mg/L) σε σχέση με τα μη πυρωμένα δείγματα στα οποία οι συγκεντρώσεις στο υδατοεκχυλίσιμο κλάσμα ήταν κοντά στο όριο ανίχνευσης της μεθόδου (0,015 mg/L). Οι διαφορές στη συγκέντρωση του CrVI μεταξύ των δύο χρόνων ανάδευσης ήταν μη σημαντικές, ενώ παρατηρήθηκε πολύ καλή θετική συσχέτιση μεταξύ ολικού και εξασθενούς χρωμίου Αντιθέτως δεν παρατηρήθηκε καλή συσχέτιση μεταξύ του υδατοεκχυλίσημου εξασθενούς χρωμίου σε σχέση με αυτό που είχε μετρηθεί μετά από εκχύλιση με citrate bicarboate dithionite (CBD) σε προηγούμενη έρευνα. Οι συγκεντρώσεις Ni και Mn ήταν μη ανιχνεύσιμες στα περισσότερα δείγματα.
Συμπερασματικά, μια πιθανή πυρκαγιά στη περιοχή της Θήβας είναι πιθανό να αυξήσει σημαντικά τις συγκεντρώσεις CrVI στο εδαφικό διάλυμα. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί σε περιοχές οφιολιθικού υποβάθρου που επλήγησαν από πυρκαγιές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Συστήνεται συνέχιση της έρευνας και σε άλλες περιοχές με παρόμοιο γεωλογικό υπόβαθρο για μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε όλη την επικράτεια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
έδαφος, εξασθενές χρώμιο, γεωγενής ρύπανση, δασική πυρκαγιά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
17
Αριθμός σελίδων:
33
Οικονόμου_Χρυσή.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο