ΓΕΩΓΕΝΗΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΧΡΩΜΙΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΒΙΑΚΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1333465 621 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-14
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τόγιας Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΡΓΥΡΑΚΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΓΕΩΓΕΝΗΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΧΡΩΜΙΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΒΙΑΚΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΓΕΩΓΕΝΗΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΧΡΩΜΙΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΒΙΑΚΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Οικονομικής Γεωλογίας& Γεωχημείας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχει ως σκοπό τη διερεύνηση της παρουσίας και προέλευσης του Cr(VI) στα υπόγεια ύδατα μεταλλικού υδροφόρου ορίζοντα του Λουτρακίου.
Αρχικά συγκεντρώθηκαν βιβλιογραφικά στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά του χρωμίου, τις πηγές προέλευσής του, τους αποδέκτες στον περιβάλλον και την επίδραση του στην ανθρώπινη υγεία. Για την κατανόηση ενός τέτοιου πολύπλοκου προβλήματος εμπλουτισμού του νερού σε Cr(VI) η περιοχή μελέτης χαρακτηρίστηκε ως προς την γεωμορφολογία, την γεωλογία, την υδρομετεωρολογία, την υδρογεωλογία και τα υδροχημικά χαρακτηριστικά. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία των υπόγειων υδάτων κατά την αρχή της υγρής περιόδου, τον Δεκέμβριο του 2015. Προσδιορίσθηκαν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και στη συνέχεια εφαρμόστηκε μια σειρά από αναλυτικές τεχνικές για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης κύριων ιόντων, του ολικού χρωμίου και του εξασθενούς χρωμίου.
Συμπερασματικά, από την επεξεργασία όλων των παραπάνω στοιχείων και την σύγκριση των αποτελεσμάτων με παλαιότερη σχετική μελέτη, προέκυψε ότι ο αλλουβιακός υδροφόρος ορίζοντας του Λουτρακίου παρουσιάζει μέτριες έως υψηλές συγκεντρώσεις Cr(VI), αλλά το ολικό χρώμιο δεν ξεπερνά τα όρια συγκέντρωσης που ορίζει ο νόμος δηλαδή τα 50 μg/L. Η προέλευση του Cr(VI) στα υπόγεια ύδατα της περιοχής χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό παραγόντων ο οποίος περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο την γεωγενή απελευθέρωση του τρισθενούς χρωμίου από τα υπερβασικά πετρώματα και τα προϊόντα αποσάθρωσης τους και σε ένα δεύτερο στάδιο την οξείδωση του σε Cr(VI), με πιθανό οξειδωτικό παράγοντα τα νιτρικά ιόντα. Επίσης η υφαλμύρινση παίζει πιθανά ρόλο στην παρουσία του εξασθενούς χρωμίου. Παρόλα αυτά ως προς τον μηχανισμό της οξείδωσης χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Λουτράκι, Υπόγεια Ύδατα, Εξασθενές Χρώμιο, Γεωγενής Ρύπανση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
18
Αριθμός σελίδων:
100
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΤΟΓΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο