Επίδραση μαγνητικής επιδεκτικότητας στη βιοπροσβασιμότητα βαρέων μετάλλων από κονιάματα φυσικών και τεχνογενών υλικών

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1335584 476 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-16
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τασιόπουλος Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αργυράκη Αριάδνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση μαγνητικής επιδεκτικότητας στη βιοπροσβασιμότητα βαρέων μετάλλων από κονιάματα φυσικών και τεχνογενών υλικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση μαγνητικής επιδεκτικότητας στη βιοπροσβασιμότητα βαρέων μετάλλων από κονιάματα φυσικών και τεχνογενών υλικών.
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία ως βασικός στόχος έχει τεθεί η μελέτη της σχέσης μεταξύ της μαγνητικής επιδεκτικότητας και συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων στο περιβαλλοντικά ευκίνητο κλάσμα κονιαμάτων. Η προέλευση των βαρέων μετάλλων στα υλικά που εξετάστηκαν ποικίλει. Πιο συγκεκριμένα τα υλικά αυτά περιλαμβάνουν:
• Φυσικά υλικά
• Τεχνογενή υλικά
• Μικτά υλικά φυσικής και τεχνογενούς προέλευσης
Στην εργασία έγινε προσδιορισμός των βιοπροσβάσιμων συγκεντρώσεων των βαρέων μετάλλων Pb, Cu, Cr, Ni και Mn για τα εξεταζόμενα υλικά με την in vitro μέθοδο SBET καθώς και μέτρηση της μαγνητικής επιδεκτικότητας στα διάφορα δείγματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το στοιχείο με τις μέγιστες συγκεντρώσεις στα δείγματα είναι ο μόλυβδος καθώς επίσης και ότι οι βιοπροσβάσιμες συγκεντρώσεις των στοιχείων που μελετήθηκαν διαφέρουν σημαντικά τόσο μεταξύ τους όσο και ανάλογα με το είδος του υλικού. Η μαγνητική επιδεκτικότητα παρουσίασε επίσης μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των υλικών που εξετάστηκαν. Τέλος προκύπτει πως το πλέον μαγνητικό υλικό που μελετήθηκε, είναι αυτό με τη μέγιστη βιοπροσβάσιμη συγκέντρωση Pb και το οποίο αποτελεί σημαντικό εύρημα ως προς τη δυνατότητα χρήσης των μετρήσεων μαγνητικής επιδεκτικότητας ως δείκτη επικινδυνότητας εδαφών που έχουν επηρεαστεί από τέτοιου είδους απόβλητα.
Συνοπτικά, στα κεφάλαια που θα ακολουθήσουν θα πραγματευτούμε αρχικά τις βασικές έννοιες της βιοπροσβασιμότητας και της μαγνητικής επιδεκτικότητας, ενώ στην συνέχεια ακολουθεί μια αναλυτική περιγραφή των δειγμάτων που χρησιμοποιήθηκαν αφού πρώτα τα δείγματα χωριστούν σε μαγνητικό και μη μαγνητικό κλάσμα. Έπειτα γίνεται λόγος για την διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την διάρκεια των μετρήσεων στο εργαστήριο, καθώς και μια παρουσίαση της μεθόδου SBET. Εν συνεχεία γίνεται σχολιασμός των διαγραμμάτων που προκύπτουν από τις συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στα δείγματα μας για το μαγνητικό και μη μαγνητικό σκέλος. Τέλος σαν συμπέρασμα προκύπτει πως η μέθοδος της μαγνητικής επιδεκτικότητας στα συγκεκριμένα δείγματα εμφανίζεται αποτελεσματικότερη στην περίπτωση που εξετάζουμε την συγκέντρωση του μόλυβδου όπως φαίνεται και από τα διαγράμματα τα οποία απεικονίζουν την συσχέτιση των δύο παραγόντων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις κλειδιά: Μαγνητική επιδεκτικότητα, Βιοπροσβασιμότητα, SBET μέθοδος, Περιβάλλον, Ρύπος.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
70
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΑΠΟ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο