Προσδιορισμός φυσικών αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών σε Υπερτρόφιμα. Μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιμυκητιακής δραστικότητας.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1449717 682 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χημεία Τροφίμων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-06
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ροϊδάκη Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΠΡΟΕΣΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ
ΜΑΡΚΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΧΙΟΥ Επίκουρη καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσδιορισμός φυσικών αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών σε Υπερτρόφιμα. Μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιμυκητιακής δραστικότητας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προσδιορισμός φυσικών αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών σε Υπερτρόφιμα. Μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιμυκητιακής δραστικότητας
Περίληψη:
Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ένα άνοιγμα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και ακολουθούν μια διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα τα οποία προάγουν την υγιή γήρανση. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι υπέρτροφές που κατέχουν λειτουργικές ιδιότητες κι είναι ωφέλημα για την υγεία πέρα από τη θρεπτική τους αξία.Ο κύριος σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η μελέτη των υπέρτροφών που παράγονται στην Ελλάδα και τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Για αυτή η μελέτη, έγινε επιλογή συγκεκριμένων ειδών που καλλιεργούνται σε περιοχές της Ελλάδας, ερευνήθηκαν ως προς τη περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως είναι οι ανθοκυανίνες, καθώς και ανόργανα συστατικά. Επιπλέον, μελετήθηκε η αντιοξειδωτική τους ικανότητα και η ικανότητα αυτών των υπερτροφών να αναστέλλουν την ανάπτυξη των τοξινογόνων μυκήτων.
Τα πιο σημαντικά από τα τρόφιμα που μελετήθηκαν ήταν τα Goji berry (Lycium barbarum), ιπποφαές (Hippophae rhamnoides), Αρώνια (chokeberries), Φυσαλίς του Περού(Golden berries), το κυνόροδο (Rosa canina) και η εχινάκεια (Echinacea).
Η αντιοξειδωτική ικανότητα μετρήθηκε με φασματοφωτομετρικές μεθόδους (DPPH, Folin Ciocalteau), οι επί μέρους ανθοκυανίνες ανιχνεύθηκαν με ανάλυση υγροχρωματογραφίας (HPLC), ενώ η μέτρηση των μετάλλων και ιχνοστοιχείων έγινε με χρήση φασματομετρίας μάζας με επαγωγικά συζευγμένο πλάσμα (ICP-MS). Για το αντιμυκητιακό προσδιορισμό, οι αφλατοξινογόνοι μύκητες Aspergillus parasiticus και ο οχρατοξινογόνος μύκητας Aspergillus carbonarius εμβολιάστηκαν σε θρεπτικό υλικό (AFPA) και σε θρεπτικό υλικό άγαρ δεξτρόζης πατάτας (PDA), αντίστοιχα κι πραγματοποιήθηκε έλεγχος της ανάπτυξης της μυκηλιακής μάζας.
Συμπερασματικά τα φύλλα του ιπποφαούς της ποικιλίας Hergo και τα φύλλα των Goji berry είχαν την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα και εμφάνισαν τις μεγαλύτερες τιμές ολικού φανολικού περιεχομένου. Στα αρώνια κι στην εχινάκεια ανιχνεύθηκαν μεγάλες περιεκτικότητες του γλυκοζίτη της κυανιδίνης καθώς επίσης κααι επί μέρους ανθοκυανίνες σε μικρότερες ποσότητες. Αναφορικά με τον μικροβιολογικό έλεγχο την μεγαλύτερη ανάσχεση στην μυκηλιακή ανάπτυξη έδωσε ο κίστος και το τριβόλι ενώ τα μύρτιλα διέγειραν την ανάπτυξη των μυκήτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
αντιοξειδωτική ικανότητα, αντιμικριβιακή ικανότητα, υπερτροφές
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
97
Αριθμός σελίδων:
137
Anna Roidaki Master.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο