Αναπτυξη ενός ευέλικτου συναρμολογούμενου φαρμακευτικού προϊόντος με τη χρήση της τεχνολογίας Dome Matrix® στοχεύοντας στη θεραπεία του H. Pylori.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1708848 636 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιομηχανική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-09
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τσέλιου Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Μ. Ρέκκας , Αναπληρωτής Καθηγητής , Φαρμακευτική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναπτυξη ενός ευέλικτου συναρμολογούμενου φαρμακευτικού προϊόντος με τη χρήση της τεχνολογίας Dome Matrix® στοχεύοντας στη θεραπεία του H. Pylori.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αναπτυξη ενός ευέλικτου συναρμολογούμενου φαρμακευτικού προϊόντος με τη χρήση της τεχνολογίας Dome Matrix® στοχεύοντας στη θεραπεία του H. Pylori
Περίληψη:
Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η θεραπεία του Helicobacter Pylori με τη χρήση της τεχνολογίας Dome Matrix, η οποία μας επιτρέπει να κατασκευάζουμε ευέλικτες φαρμακομορφές που επιπλέουν στο γαστρικό υγρό και διατηρούν τη συγκέντρωση των αντιβιοτικών πανω απο τα θεραπευτικα επίπεδα στο στομάχι για 4-5 ώρες. Με τον τρόπο αυτό, οι δόσεις του φαρμάκου και ο αριθμός των δοσολογικών μορφών που χορηγούνται καθημερινά θα μπορούσαν να μειωθούν, για καλύτερη συμμόρφωση του ασθενούς.Οι ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι η υδροχλωρική τετρακυκλίνη, η μετρονιδαζόλη, η σουκραλφάτη και η μαστίχα της Χίου. Μια αρσενική Dome Matrix μοναδα Τετρακυκλινης συνδυαστηκε με μια θηλυκή Dome Matrix μοναδα Μετρονιδαζόλης, σε μία δομή που ονομαζεται συναρμολογούμενο σύστημα, το οποίο είναι σχεδιασμένο να επιπλέει στο γαστρικό περιεχόμενο και να διατηρεί τις ενδο-γαστρικές συγκεντρώσεις αυτών των δύο αντιβιοτικών. Επιπλέον,η Σουκραλφάτη και η Μαστίχα της Χίου κατασκευάστηκαν ως δισκία αμεσης αποδέσμευσης διπλής στιβάδας, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών έναντι του ελικοβακτηριδίου. Σε σκληρα καψάκια τύπου 00 προστέθηκαν δύο συναρμολογημένα συστήματα των αντιβιοτικών και ένα δισκίο διπλής στιβάδας Σουκραλφατης-Μαστίχας. Μία συσκευή διαλυτοποίησης USP τύπου II χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της in vitro διαλυτοποίησης των αντιβιοτικών ως μεμονωμένες δομές και ως συναρμολογούμενο συστήμα, σε μέσο διάλυσης pΗ 1.2 και pΗ 3.5. Στο τέλος, μελετήθηκαν όλα τα προφίλ διάλυσης προκειμένου να αναλυθεί ο ρυθμός απελευθέρωσης του φαρμάκου και η κινητική αποδέσμευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φαρμακευτική τεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Ελικοβακτηρίδιο, ευέλικτη φαρμακομορφή, Dome Matrix τεχνολογία, επίπλευση στο στόμαχι, συμμόρφωση ασθενούς
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
77
Αριθμός σελίδων:
85