Ασφαλή Νοσοκομεία αναμένοντας μεγάλο σεισμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877887 196 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γεωργούλη Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Πικουλής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σωτήριος Γεωργόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Κοντός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ασφαλή Νοσοκομεία αναμένοντας μεγάλο σεισμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ασφαλή Νοσοκομεία αναμένοντας μεγάλο σεισμό
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της ευαλοτότητας των Νοσοκομείων σε σεισμογενείς περιοχές όπως η Ελλάδα και η δυνατότητα μείωσης της στα πλαίσια της πρόληψης. Η σωστή εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου, είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση ασφαλών χώρων εργασίας πόσο δε μάλλον ασφαλών Νοσοκομείων.
Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από προηγούμενες κρίσεις δείχνουν σαφώς ότι οι υγιείς προληπτικές προσπάθειες σε μεγάλο βαθμό αποπληρώνονται σε επόμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το ζήτημα της ασφάλειας των νοσοκομείων όταν αναμένεται κάποιος σεισμός, επείγει και θα πρέπει να εισαχθεί άμεσα ως προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα προχωρώντας σε διαπραγματεύσεις με τις πηγές χρηματοδότησης για τον σχεδιασμό ενός νέου Νοσοκομείου , την σωστή επιλογή του τόπου και τη διαμόρφωση της λεπτομερούς αρχιτεκτονικής και της μηχανικής επιστήμης.
Η εκτίμηση της τρωτότητας των υφιστάμενων Νοσοκομείων ελέγχεται σε τρία επίπεδα: το δομικό- μη δομικό – και το λειτουργικό και αποτελεί σημαντικό και θεμελιώδες βήμα για την ενημέρωση της διαχείρισης των κινδύνων καταστροφών και τη λήψη αποφάσεων, στο στάδιο σχεδιασμού και την κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για την ασφάλεια -έναντι ενός μεγάλου σεισμού- στα νοσοκομειακά κτίρια είναι η μείωση του κινδύνου καταστροφικής δομικής κατάρρευσης (βλέπε παράρτημα 1). Πιθανότατα στα υφιστάμενα ευάλωτα κτίρια, η δομική κατάρρευση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή σε μεγάλο σεισμό. Η επιλογή της μεθόδου προστασίας από τη δομική κατάρρευση σε ένα ελλιπές κτίριο απαιτεί δύο κρίσιμες αποφάσεις αντικατάσταση ή αποκατάσταση.
Στις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε σεισμική δραστηριότητα, τόσο οι υπάρχουσες όσο και οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις υγείας πρέπει να συμμορφώνονται με τους αντισεισμικούς κανονισμούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Σεισμός, Ασφαλή Νοσοκομεία, Ευπάθεια
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
97
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-Α.ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ-ΑΣΦΑΛΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο