Γενικές Αρχές Πυροπροστασίας και Πυρασφάλειας Κτιρίων. Μελέτη Περίπτωσης " Ξενοδοχείο".

Διπλωματική Εργασία uoadl:2920791 147 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-29
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σακελλαρίου Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Στυλιανός Λόιζος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
Δρ. Εμμανουήλ Σκούρτσος, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Δρ. Χαράλαμπος Κράνης, Επίκουρος καθηγητής, Τομέας Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γενικές Αρχές Πυροπροστασίας και Πυρασφάλειας Κτιρίων. Μελέτη Περίπτωσης " Ξενοδοχείο".
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γενικές Αρχές Πυροπροστασίας και Πυρασφάλειας Κτιρίων. Μελέτη Περίπτωσης " Ξενοδοχείο".
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνώνται οι γενικές αρχές πυρασφάλειας και πυροπροστασίας των κτιρίων με σκοπό την εξειδίκευση αυτών στη μελέτη περίπτωσης ενός ξενοδοχείου. Η παρούσα επεκτείνει προηγούμενες έρευνες όπως του Κολιοπάνου, (2017) που είχε αναφερθεί σε μελέτη περίπτωσης «κατοικιών».
Η έρευνα έχει ως σκοπό αρχικά να καταγράψει και να αναλύσει βασικές έννοιες που αφορούν την καύση, την φωτιά, την πυρκαγιά, την πυρασφάλεια, την πυροπροστασία, προκειμένου να γίνουν, στον αναγνώστη με ειδικό ενδιαφέρον, διακριτές μέσα από ετυμολογική, εννοιολογική, επιστημονική και πυροσβεστική προσέγγιση.
Κατόπιν, εξειδικεύοντας στην πυροπροστασία των κτιρίων, θα καταγραφούν οι παράμετροι και ο σκοπός της πυροπροστασίας αυτών όπως αποτυπώνονται στην Ελληνική Νομοθεσία. Αυτό θα γίνει με μια ιστορική αναδρομή της εξέλιξης της Νομοθεσίας πυρασφάλειας στην Ελλάδα που πήρε τη σημερινή μορφή κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων. Η ερευνητική μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι η συλλογή, κυρίως από πρωτογενής και δευτερογενής πηγές, εννοιών χρήσιμων για την κατανόηση τεχνικών όρων του πρόσφατα δημοσιευμένου κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων, το πεδίο εφαρμογής του, τα αρμόδια όργανα ελέγχου εφαρμογής του, τις γενικές και συγκεκριμένες ειδικές διατάξεις του κανονισμού, τη συγκρότηση ομάδων πυροπροστασίας και την αναφορά των Ευρωπαϊκών Προτύπων (ΕΝ) των συστημάτων πυροπροστασίας.
Κατόπιν ειδικότερα, ως μελέτη περίπτωσης, θα περιγραφούν οι απαιτήσεις πυροπροστασίας ενός ξενοδοχείου με εμπλεκόμενη χρήση χώρου συνάθροισης κοινού και θα συνταχθεί πρότυπη μελέτη πυροπροστασίας, σύμφωνα με τον πρόσφατα δημοσιευμένο σε ΦΕΚ, Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων (Π.Δ 41/2018), που θα αποτελέσει παράρτημα στην παρούσα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν την αναγκαιότητα προστασίας των κτιρίων και των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτά έναντι του κινδύνου της πυρκαγιάς και μέσα από τη μελέτη περίπτωσης, καταγράφονται τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που απαιτεί η νομοθεσία πυρασφάλειας να έχει ένα ξενοδοχείο που ανεγείρεται κατά τη σύνταξη της παρούσας εργασίας. Προσθετική αξία της έρευνας, είναι η χρησιμότητα αυτών των αποτελεσμάτων αλλά και της διαδικασίας , σε μελετητές (μηχανολόγους- μηχανικούς) και σε στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι ελεγκτές σε γραφεία πυρασφάλειας καθώς θα υπάρχει μια πρότυπη μελέτη που θα μπορούν να ανατρέξουν σε ανάλογη περίπτωση. Εξίσου σημαντική είναι και η αναφορά , των Ευρωπαϊκών προτύπων (ΕΝ), συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας με τα οποία έχει εναρμονιστεί η Ελληνική Νομοθεσία μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πυρασφάλεια, πυροπροστασία, καύση, πυρκαγιά, ξενοδοχείο.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
152
Γενικές Αρχές Πυρσίας και Πυρασφάλειας Κτιρίων. Μελέτη Περίπτωσης Ξενοδοχείο.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο