Dairy consumption and risk of mood disorders. A systematic review and meta-analysis

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922332 146 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-02
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Λιώση Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ψαλτοπούλου Θεοδώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γαβριατοπούλου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σεργεντάνης Θεόδωρος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Dairy consumption and risk of mood disorders. A systematic review and meta-analysis
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και ο κίνδυνος συναισθηματικών διαταραχών. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση
Περίληψη:
ΣΤΟΧΟΣ: Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση αποτελεί μέρος μιας υπερ-ανάλυσης, η οποία στοχεύει στον εντοπισμό της πιθανής συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και του κινδύνου συναισθηματικών και γνωστικών διαταραχών. Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται αποκλειστικά στις συναισθηματικές διαταραχές.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Η μελέτη διεξήχθη σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές PRISMA. Το PubMed και το EMBASE εξετάστηκαν για επιλέξιμες μελέτες από το σημείο έναρξης της μελέτης έως και την 31η Μαΐου 2020. Μελέτες κοόρτης, συγχρονικές, ασθενών-μαρτύρων και κλινικές δοκιμές κρίθηκαν κατάλληλες. Εξήχθησαν δεδομένα με τη μορφή μέτρων εκτίμησης του μεγέθους εκτίμησης (RR) με τη μέγιστη προσαρμογή. Η ποσοτική σύνθεση, οι υποανάλυσες (με βάση την περιοχή, το σχεδιασμό της μελέτης και το βαθμό προσαρμογής) και οι αναλύσεις ευαισθησίας πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση μοντέλου τυχαίων επιδράσεων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Επιλέχθηκαν 14 μελέτες (163.567 συμμετέχοντες), οι οποίες παρήγαγαν 16 σκέλη μελέτης σε σχέση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων: 14 για την κατάθλιψη, μία για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό και μία για την κατάθλιψη του περιγεννητικού. Ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξήθηκε με την κατανάλωση γάλακτος υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (συγκεντρωτικός σχετικός κίνδυνος=1.46, 95% διάστημα εμπιστοσύνης: 1.10-1.95), ενώ ήταν αντιστρόφως σχετίζεται με την υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού (συγκεντρωτικός σχετικός κίνδυνος =0.79, 95% διάστημα εμπιστοσύνης: 0.65-0.96) όπως προέκυψε από την ανάλυση ευαισθησίας. Τα αποτελέσματα από τις υποανάλυσες ήταν κατά κύριο λόγο σύμφωνα με τις συνολικές αναλύσεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ψυχική υγεία φαίνεται να επηρεάζεται διαφορετικά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάλογα με τον τύπο, την ποσότητα και την περιεκτικότητα σε λιπαρά. Περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν την ανάγκη για πρόσθετη έρευνα δεδομένου ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συναισθηματικές διαταραχές, Κατάθλιψη, Γαλακτοκομικά προϊόντα, Μετα-ανάλυση, Συστηματική ανασκόπηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
74
Liossi Angeliki Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο