Recent Advances in Deep Diamond Genesis

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2938328 111 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-10
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΨΑΡΡΟΥ ΜΑΡΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Κωστόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Recent Advances in Deep Diamond Genesis
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρόσφατες Εξελίξεις στη Γένεση Διαμαντιών Πολύ Μεγάλου Βάθους
Περίληψη:
Το διαμάντι είναι ίσως το πιο μοναδικό ορυκτό του πλανήτη μας. Εκτός από την αισθητική και εμπορική του αξία, έχει και ανεκτίμητη επιστημονική αξία καθώς μας μεταφέρει πολύτιμες πληροφορίες από περιοχές του εσωτερικού του πλανήτη μας που δεν είναι προσβάσιμες. Μέσα από τα ορυκτολογικά του εγκλείσματα, «ταξιδεύουμε» σε βάθη μέσα στη Γη, αδιανόητα λίγες δεκαετίες πριν.
Λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε σε βάθη μεγαλύτερα των 250km. Παρόλα αυτά, τα εγκλείσματα αυτών των διαμαντιών είναι από τα πλέον πολύτιμα όχι μόνο διότι παρέχουν πληροφορίες για τη σύσταση του βαθύτερου άνω μανδύα, αλλά επίσης διότι εμπεριέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες P–T που επικρατούν εκεί καθώς και για την ανακύκλωση του άνθρακα στο εσωτερικό της Γης.
Στο πρώτο μέρος αυτής της διπλωματικής εργασίας γίνεται αναφορά στο γεωτεκτονικό περιβάλλον γένεσης των διαμαντιών, στα πετρώματα-ξενιστές των διαμαντιών καθώς και στην υποκατάσταση στοιχείων που λαμβάνει χώρα στο κρυσταλλικό πλέγμα των διαμαντιών, και η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βάθος σχηματισμού τους.
Στο δεύτερο μέρος της διπλωματικής δίνεται έμφαση στην ποικιλία των ορυκτών εγκλεισμάτων των διαμαντιών καθώς και στη σύνδεσή τους με συγκεκριμένα βάθη σχηματισμού/κρυστάλλωσης, βάθη τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι τα ανώτερα τμήματα του κατώτερου μανδύα, δηλαδή μεγαλύτερα από 660km.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Super-deep, CLIPPIR, Fe-περίκλαστο, Mg-περοβσκίτης, walstromite
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
27
Αριθμός σελίδων:
64
Recent Advances in Deep Diamond Genesis - Maria Psarrou AM 1114200300140.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο