Ο Σχεδιασμός του Μουσειακού χώρου και η Εμπειρία του Επισκέπτη. Ο Ρόλος του Φωτισμου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2939370 102 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μουσειακές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-21
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Δημητροπούλου Χαραλαμπία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τζώρτζη, Καλή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τσαγκρασούλης, Αριστείδης, Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στεφανής, Αλέξιος, Λέκτορας, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο Σχεδιασμός του Μουσειακού χώρου και η Εμπειρία του Επισκέπτη. Ο Ρόλος του Φωτισμου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο Σχεδιασμός του Μουσειακού Χώρου και η Εμπειρία του Επισκέπτη. Ο Ρόλος του Φωτισμού.
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία ανιχνεύονται και καταγράφονται τα στοιχεία εκείνα που συγκροτούν το θέμα της έρευνας “Σχεδιασμός μουσειακού χώρου και η εμπειρία του επισκέπτη: ο ρόλος του φωτισμού”. Η μελέτη καταγράφει, συγκρίνει και παρουσιάζει το ζήτημα του φωτός από το κέλυφος στο εσωτερικό του μουσείου με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής του στο σύνολο του μουσειακού χώρου. Επιλέχθηκαν παραδείγματα τα οποία στηρίζουν τις διαφορετικές χρήσεις του φωτός και τη δημιουργία διαφορετικού βιώματος στον επισκέπτη. Αποσαφηνίζοντας τις διαφορετικές χρήσεις του φωτισμού προκύπτουν διαφορετικά ερωτήματα όπως με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε, τι σκοπό εξυπηρετεί, πως βοηθά τη θέαση και ενδεχομένως τη μάθηση. Μέσα από τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται περνάμε σταδιακά σε μια κριτική ανάγνωση του φωτισμού στη δημιουργία εκθεσιακών περιβαλλόντων.
Παράλληλα γίνεται ευρεία συγκέντρωση και κριτική ανάλυση πληθώρας συγγραμμάτων προερχόμενα από διαφορετικά πεδία. Καθώς ο φωτισμός στο μουσειακό χώρο είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, κρίθηκε απαραίτητο να ιδωθεί υπό το πρίσμα της επιστήμης της συντήρησης, της αρχιτεκτονικής, της εκθεσιακής πρακτικής και της μουσειολογίας. Παράλληλα θίγεται το ζήτημα του περιβάλλοντος, η δημιουργία ατμόσφαιρας και η συμβολή τους στην εμπειρία. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα του φωτισμού αναδεικνύουν τις πολυποίκιλες δυνατότητες παρουσίασης του σύγχρονου μεταβαλλόμενου μουσείου. Στην προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού σημαντικά στοιχεία αναδύθηκαν από τις συνεντεύξεις των επαγγελματιών του μουσείου. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναδείξει τον ρόλο του φωτισμού στον μουσειακό χώρο και να προχωρήσει στον συγκερασμό του τεχνικού μέρους με την θεωρητική προσέγγιση, δημιουργώντας εφαλτήριο περαιτέρω μελέτης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
φωτισμός, βίωμα, εμπειρία, σχεδιασμός, αντίληψη, ερμηνεία, γνώση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
136
Αριθμός σελίδων:
177
Ο Σχεδιασμός του Μουσειακού Χώρου και η Εμπειρία του Επισκέπτη. Ο Ρόλος του Φωτισμού..pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο