Ανάπτυξη σύνθετων μετρικών δρομολόγησης για το πρωτόκολλο RPL

Διπλωματική Εργασία uoadl:2940165 98 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευφυής Διαχείριση Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων
Βιβλιοθήκη Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-26
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Βουγιούκας Ιωάννης
ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Θεόδωρος Ζαχαριάδης, καθηγητής Γενικού Τμήματος, Μέλος συντονιστικής επιτροπής
Δρ. Λάμπρος Σαράκης, αναπληρωτής καθηγητής Γενικού Τμήματος, Διευθυντής προγράμματος
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη σύνθετων μετρικών δρομολόγησης για το πρωτόκολλο RPL
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη σύνθετων μετρικών δρομολόγησης για το πρωτόκολλο RPL
Περίληψη:
Η κατανεμημένη φύση και η δυναμική τοπολογία των ασύρματων δικτύων αισθητήρων (WSNs) εισάγουν πολύ ειδικές απαιτήσεις σε πρωτόκολλα δρομολόγησης που πρέπει να πληρούνται. Μία από τις πιο σημαντικές απαιτήσεις για ένα πρωτόκολλο δρομολόγησης, προκειμένου αυτό να είναι αποτελεσματικό για (WSNs) είναι η αποδοτική διαχείριση της ενέργειας των κόμβων καθώς και η επέκταση διάρκειας ζωής του δικτύου.

Το πρωτόκολλο RPL (IPv6 Routing Protocol for Low- Power and Lossy Networks), το οποίο έχει τυποποιηθεί από τον οργανισμό IETF (Internet Engineering Task Force), προσφέρει δρομολόγηση βασισμένη στο IPv6 για ασύρματα δίκτυα αισθητήρων με περιορισμένους πόρους. Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην μελέτη των ήδη τυποποιημένων μετρικών δρομολόγησης καθώς στην ανάπτυξη σύνθετων μετρικών βασισμένων σε αθροιστικό συνδυασμό βασικών μετρικών και στην πειραματική αξιολόγηση της επίδοσης του πρωτοκόλλου RPL όπου η δρομολόγηση πραγματοποιείται με βάση την διαθέσιμη ενέργεια του κάθε κόμβου.

Η πειραματική αξιολόγηση της επίδοσης του πρωτοκόλλου RPL υλοποιείται στο λειτουργικό σύστημα Contiki. To Contiki είναι ένα «ανοικτό» λειτουργικό σύστημα για το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» - Internet of Things. Επιπλέον το πρόγραμμα προσομοίωσης Cooja που χρησιμοποιείται, παρέχει ένα περιβάλλον προσομοίωσης που μας επιτρέπει να μελετάμε τις εφαρμογές (applications) που εκτελούνται σε δίκτυα μεγάλης κλίμακας. Επίσης χρησιμοποιείται ένας αναλυτής πακέτων δικτύου, το Wireshark, το οποίο είναι ένα ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό ανάλυσης πρωτοκόλλων δικτύου υπολογιστών όπου επιτρέπει την παρακολούθηση της κίνησης των πακέτων στο δίκτυο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Ασύρματα δίκτυα αισθητήρων (WSNs), πρωτόκολλο δρομολόγησης RPL, μετρικές δρομολόγησης, προσομοίωση, διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things)
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
28
Αριθμός σελίδων:
104
Vougioukas_MSc_thesis_ (1).pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο