Η βελτίωση της κατανόησης των μαθηματικών πράξεων στο Δημοτικό Σχολείο με τη χρήση των Τ.Π.Ε.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2943336 102 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-08
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χαλίδας Άγγελος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ιωάννης Ρασσιάς, Ομότιμος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Ζαράνης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Γεώργιος Μπαραλής, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Γιαλαμάς, Καθηγητής, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Κουτρομάνος, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνα Τσώλη, Επίκουρος Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η βελτίωση της κατανόησης των μαθηματικών πράξεων στο Δημοτικό Σχολείο με τη χρήση των Τ.Π.Ε.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η βελτίωση της κατανόησης των μαθηματικών πράξεων στο Δημοτικό Σχολείο με τη χρήση των Τ.Π.Ε.
Περίληψη:
Η παρούσα διδακτορική διατριβή εκπονήθηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά την χρονική περίοδο 2012-2017. Ο τίτλος της εργασίας είναι "Η βελτίωση της κατανόησης των μαθηματικών πράξεων στο Δημοτικό σχολείο με τη χρήση των Τ.Π.Ε.".
Η επίβλεψη της εργασίας, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της έγινε από τον Ομότιμο Καθηγητή Μαθηματικών του Π.Τ.Δ.Ε. Αθηνών κ. Ρασσιά Ιωάννη, την Καθηγήτρια Μαθηματικών Π.Τ.Δ.Ε. Αθηνών κα. Βουδούρη Αγγελική και τον Καθηγητή Πληροφορικής του Π.Τ.Π.Ε. Κρήτης κ. Ζαράνη Νικόλαο, οι οποίοι βοήθησαν στη βελτίωσή της με τις εύστοχες παρατηρήσεις τους.
Αρχικά στην εισαγωγή της διατριβής, στο Κεφάλαιο 1, αναφέρονται σκέψεις για τη διδασκαλία των Μαθηματικών με τη βοήθεια υπολογιστή και μια περιληπτική παρουσίαση όλων των κεφαλαίων.
Στη συνέχεια στο Κεφάλαιο 2 παρουσιάζεται η Γενική Προβληματική της έρευνας. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στο υπόβαθρο της έρευνας, στους στόχους της μελέτης, στα ερευνητικά ερωτήματα και στο σχεδιασμό της μελέτης.
Η αναδρομή στις διδακτικές προσεγγίσεις των Μαθηματικών παρουσιάζεται στο Κεφάλαιο 3. Στη συνέχεια, αναφέρονται οι παραδοσιακές και οι βασικές θεωρίες μάθησης, καθώς επίσης σύγχρονες προσεγγίσεις μάθησης. Επιπλέον περιγράφεται η ψηφιακή προσέγγιση και τέλος γίνεται ανάπτυξη στη θεωρία των Ρεαλιστικών Μαθηματικών, βάσει της οποίας ερευνάται η βελτίωση της κατανόησης των μαθηματικών πράξεων στο Δημοτικό σχολείο.
Στο Κεφάλαιο 4 παρουσιάζονται οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, η συμβολή τους στη μαθησιακή διαδικασία και γενικότερα η εισαγωγή τους στην εκπαίδευση. Τέλος γίνεται αναφορά σε διάφορα λογισμικά που αφορούν τη μαθηματική εκπαίδευση.
Το Κεφάλαιο 5 ασχολείται με τη χρήση των Τ.Π.Ε. στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τα χαρακτηριστικά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η χρήση των Τ.Π.Ε. σε αυτή.
Επιπλέον αναλύεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού για την επιτυχημένη χρήση των Τ.Π.Ε., καθώς επίσης και οι στόχοι για τη χρήση των Τ.Π.Ε. στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ακολουθεί μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση της χρήσης των Τ.Π.Ε. στη Μαθηματική Εκπαίδευση. Στο Κεφάλαιο 6 λοιπόν παρουσιάζεται η ελληνική πραγματικότητα για τη χρήση των Τ.Π.Ε. στη Μαθηματική Εκπαίδευση, αναλυτικά οι Τ.Π.Ε. στα Μαθηματικά όλων των τάξεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τέλος, δίνονται περιληπτικά οι κυριότερες επιστημονικές έρευνες που σχετίζονται με τη διδασκαλία της πρόσθεσης και της αφαίρεσης με τη χρήση των Τ.Π.Ε.
Στο Κεφάλαιο 7 παρουσιάζεται η μέθοδος που χρησιμοποιήσαμε για την πραγματοποίηση της έρευνας και οι λόγοι που μας οδήγησαν στην επιλογή της. Επίσης, αναφερόμαστε στο δείγμα του πληθυσμού που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και στον τρόπο καθορισμού της πειραματικής ομάδας και της ομάδας ελέγχου. Ακόμα, αναπτύσσονται και αξιολογούνται τα ερευνητικά εργαλεία και τέλος, περιγράφουμε τη διεξαγωγή της έρευνας και επισημαίνουμε τα προβλήματα που αναδύθηκαν στη μέθοδο που επιλέξαμε.
Στο Κεφάλαιο 8 της ερευνητικής έκθεσης παρουσιάζονται και περιγράφονται τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των δεδομένων, σύμφωνα με το εννοιολογικό και μεθοδολογικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος εκθέτονται παραστατικά οι περιγραφικές αναλύσεις με τη χρήση πινάκων και ιστογραμμάτων. Στο δεύτερο τμήμα η παρουσίαση των αποτελεσμάτων δομείται με βάση τις ερευνητικές υποθέσεις και χρησιμοποιούνται επαγωγικά στατιστικά κριτήρια για τη λήψη αποφάσεων.
Τέλος, στο Κεφάλαιο 9 αναφέρονται τα συμπεράσματα, οι προεκτάσεις του προγράμματος και της εργασίας, και στη συνέχεια παρουσιάζεται η Βιβλιογραφία και τα Παραρτήματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Ρεαλιστικά Μαθηματικά στην Εκπαίδευση, Δημοτικό Σχολείο, Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση, ΤΕΜΑ-3, Εκπαιδευτικό Λογισμικό, πρόσθεση και αφαίρεση στην Α’ Τάξη Δημοτικού Σχολείου
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
186
Αριθμός σελίδων:
281
Χαλίδας_Άγγελος_PhD.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο