Άβδηρα και Φαναγόρεια: Μία πρώιμη ιστορία δύο πόλεων.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2947945 519 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-14
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μαστοράκου Αντιγόνη-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευρυδίκη Κεφαλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Δέσποινα Τσιαφάκη, Διευθύντρια ερευνών Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου, Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά"
Αικατερίνη Χρυσανθάκη-Nagle, Λέκτωρ Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας, Paris Nanterre
Πρωτότυπος Τίτλος:
Άβδηρα και Φαναγόρεια: Μία πρώιμη ιστορία δύο πόλεων.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Άβηρα και Φαναγόρεια: Μία πρώιμη ιστορία δύο πόλεων.
Περίληψη:
Τα Άβδηρα και η Φαναγόρεια, στην Θράκη και στον Ασιατικό Βόσπορο αντιστοίχως, αποτελούν δύο αποικίες που συνδέονται με την αναγκαστική φυγή του πληθυσμού της Τέω κατά την περσική πολιορκία της πόλης γύρω στο 545 π.Χ. Τα Άβδηρα είχαν ιδρυθεί το 654 π.Χ. πρωτύτερα από τις Κλαζομενές και αποτέλεσαν το καταφύγιο των Τηίων, ενώ η Φαναγόρεια ιδρύθηκε εξ αρχής από τους πρόσφυγες της Τέω. Όσον αφορά την περίπτωση των Αβδήρων, οι ιδιαίτεροι δεσμοί της πόλης με την Τέω, καθώς και η ιδρυτική της περίοδος, κατανοούνται εύκολα από το πλούσιο φιλολογικό, επιγραφικό και νομισματικό υλικό. Αντιθέτως, όσον αφορά την περίπτωση της μακρινής Φαναγόρειας, οι αρχαίοι συγγραφείς είναι μάλλον φειδωλοί όταν κάνουν λόγο για την ίδρυσή της, ενώ οι σχέσεις της με την Τέω ανιχνεύονται ακόμα πιο δύσκολα.
Στόχο της παρούσης διπλωματικής εργασίας συνιστά η εξέταση της πρώιμης ζωής των δύο αποικιών. Ως αποτέλεσμα, η εργασία επικεντρώνεται στην αρχαϊκή περίοδο των δύο πόλεων, αν και όπου είναι αναγκαίο γίνονται αναφορές και σε μεταγενέστερες εποχές. Παράλληλα, η εργασία αποπειράται μία σύγκριση των δύο πόλεων κατά την ιδρυτική και πρώιμη περίοδο τους και κατ’ επέκτασιν επιχειρεί μια ενδοσκόπηση στις σχέσεις τους με την μητρόπολή τους. Για την πολύπλευρη προσέγγιση των δύο πόλεων αξιοποιούνται οι φιλολογικές και επιγραφικές πηγές, καθώς και τα νέα, αλλά και παλαιότερα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας στα Άβδηρα και στη Φαναγόρεια, στην προσπάθεια ενός παραγωγικού συνδυασμού ελληνικής και ρωσικής βιβλιογραφίας. Έτσι, συνεκτιμώνται όλες οι εκφάνσεις του σχηματισμού και του πρώιμου βίου των δύο πόλεων.
Η εργασία αποτελείται από τρία μέρη. Το Α΄ Μέρος αφορά τα Άβδηρα και το Β΄ τη Φαναγόρεια. Έχουν μεταξύ τους ίδια διάρθρωση. Στο Κεφάλαιο 1 παρουσιάζονται τα εισαγωγικά στοιχεία των δύο πόλεων (γεωγραφική θέση, περιβαλλοντικές συνθήκες, τοπογραφία και ιστορικό της έρευνας), στο Κεφάλαιο 2 η ιστορική επισκόπηση τους (συνθήκες ίδρυσης, ιδρυτικοί μύθοι, λατρείες οικιστών, ιστορική εξέλιξη, σχέσεις με το εντόπιο στοιχείο και θέση των δύο πόλεων στο ταραγμένο πολιτικό γίγνεσθαι της αρχαϊκής εποχής), στο Κεφάλαιο 3 η εξέλιξη του άστεως (οχυρώσεις, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια) στο Κεφάλαιο 4 οι λατρείες, στο Κεφάλαιο 5 η νομισματική και στο Κεφάλαιο 6 η κεραμική. Ακολουθεί το Γ΄ Μέρος, που είναι τα συμπεράσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Άβδηρα, Φαναγόρεια, αποικισμός, ηρωολατρεία, Άβδηρος, Φαναγόρας, Αφροδίτη Απάτουρος, Θράκη, Εύξεινος Πόντος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
347
Αριθμός σελίδων:
157
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΑΡΙΑ. ΑΒΔΗΡΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΓΟΡΕΙΑ ΜΙΑ ΠΡΩΙΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο