Προσφυγική κρίση κατά την περίοδο 2015 - 2020: Η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2958105 175 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Θεοφανοπούλου Νεφέλη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουέλα Δούση, καθηγήτρια, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠA
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσφυγική κρίση κατά την περίοδο 2015 - 2020: Η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προσφυγική κρίση κατά την περίοδο 2015 - 2020: Η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων
Περίληψη:
Οι μετακινήσεις των λαών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας. Ξεκινώντας από την εμφάνιση του ανθρώπου και συνεχίζοντας από τις πρώτες μορφές της παγκοσμιοποίησης και μέχρι σήμερα, παρατηρούμε ποικίλες τάσεις και δυνάμεις όπως τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα, τα δημογραφικά προβλήματα, οι κλιματολογικές μεταβολές η οικονομία κ.α. να αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να μεταναστεύσουν.
Από το 2015 και μετά η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος πόλος έλξης μιας καινούργιας διάστασης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από κράτη που πλήττονται από κρίσεις ασφάλειας όπως είναι η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Το μέγεθος των απρόβλεπτων ροών που έφτασε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη πυροδότησε ένα σύνολο διαφορετικών αντιδράσεων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της ταχείας και εξελισσόμενης κατάστασης που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά, και έφερε στην επιφάνεια την υποχρέωση των κρατών πρώτης υποδοχής των ροών να παράσχουν συγκεκριμένα επίπεδα προστασίας. Παρόλο που το θεσμικό υπόβαθρο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του προσφυγικού ζητήματος έχει διευρυνθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια μέσα από συστήματα, όργανα και διαδικασίες, παρατηρείται πως μένει ένας μεγάλος δρόμος μέχρι να υλοποιηθούν τα περισσότερα στην πράξη, λόγω των ελλειμάτων τα οποία τα κράτη που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις των ροών αντιμετωπίζουν.
Στην παρούσα εργασία θα επικεντρωθούμε στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών που έφτασαν στην Ελλάδα με τις προσφυγικές ροές του 2015 και μετά. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα γίνει μια ανάλυση των δημογραφικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών των παιδιών που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν, οι αιτίες που τα οδηγούν στην μεταναστευτική απόφαση και οι λόγοι για τους οποίους δεν συνοδεύονται από τους γονείς τους και τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η είσοδος τους στην Ελλάδα. Το τρίτο κεφάλαιο αφορά το νομικό πλαίσιο για τα ζητήματα ασύλου τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο. Θα εξεταστούν οι μηχανισμοί προστασίας και οι θεσμικές δομές που έχουν δημιουργηθεί για την υποδοχή και την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, και το πως εφαρμόζεται το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί στην πράξη. Το τέταρτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στα δύο κύρια προβλήματα και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το κράτος και οι θεσμοί κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας. Αυτά είναι ο προσδιορισμός της ανηλικότητας του ατόμου που καταθέτει αίτημα ασύλου στην χώρα και ο εντοπισμός και η αποτελεσματική προστασία των ανήλικων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Ακόμα, εξετάζονται ζητήματα κοινωνικής ένταξης, υποστήριξης και στέγασης των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, προγράμματα υποδοχής και η πρόσβαση τους στην παιδεία και την υγεία, και η μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος βλέπουμε επίσης τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
προσφυγική κρίση, ασυνόδευτοι ανήλικοι, παιδική προστασία, προσφυγικό, εμπόριο ανθρώπων, μετεγκατάσταση, νομοθετικό πλαίσιο, δημογραφικά χαρακτηριστικά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
63
προστ ασυ ανηλ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο