MODELING COASTAL EROSION IN WESTERN PART OF NAXOS ISLAND

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2958433 106 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-25
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΤΖΟΥΞΑΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νίκη-Νικολέττα Ευελπίδου, Καθηγήτρια, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
MODELING COASTAL EROSION IN WESTERN PART OF NAXOS ISLAND
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΝΑΞΟ
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ταξινόμηση των ακτών της δυτικής Νάξου ως προς την τρωτότητά τους στην αναμενόμενη (μελλοντική) άνοδο της θαλάσσιας στάθμης εφαρμόζοντας τον Δείκτη Παράκτιας Τρωτότητας (ΔΠΤ) με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ). Ο δείκτης αυτός επιτρέπει τη συνεκτίμηση έξι παραμέτρων με ημι-ποσοτικό τρόπο, με σκοπό την αναγνώριση περιοχών που είναι συγκριτικά περισσότερο ευάλωτες στις μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης. Οι ημι-ποσοτικές παράμετροι είναι η παράκτια γεωμορφολογία, η παράκτια μορφολογική κλίση, ο ρυθμός μεταβολής της σχετικής στάθμης της θάλασσας, ο ρυθμός προέλασης ή υποχώρησης της ακτογραμμής, το μέσο εύρος παλίρροιας και το μέσο ύψος κύματος.
Η παράμετρος της γεωμορφολογίας σχετίζεται με την ανθεκτικότητα στη διάβρωση των παράκτιων γεωμορφών που οροθετήθηκαν με την χρήση διαφορικού DGPS-RTK Spectra Precision. Οι ρυθμοί προέλασης ή υποχώρησης της ακτογραμμής προέκυψαν από επιτόπια έρευνα και μελέτη τοπογραφικών διαγραμμάτων. Η μορφολογική κλίση υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους. Για τις υπόλοιπες παραμέτρους χρησιμοποιήθηκαν βιβλιογραφικά δεδομένα.
Η ακτογραμμή της περιοχής μελέτης διαιρέθηκε σε τμήματα μήκους 20 m και για κάθε τμήμα εκτιμήθηκε η τιμή του Δείκτη Παράκτιας Τρωτότητας ως η τετραγωνική ρίζα του γινομένου των τιμών των έξι μεταβλητών προς τον αριθμό 6 που είναι το σύνολο των παραμέτρων που ελήφθησαν υπόψη.
Οι τιμές του δείκτη που εκτιμήθηκαν για την περιοχή κυμαίνονται από 5.0 έως 32.0 με τις περισσότερο τρωτές περιοχές (πολύ υψηλή και υψηλή τρωτότητα) να εντοπίζονται στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, Αγίου Προκοπίου, Αγίας Άννας, Πλάκα, Μικρή Βίγλα, Καστράκι, Πυργάκη και Αγιασσός. Αντίθετα, συμπεραίνεται ότι οι ακτές που καταλαμβάνονται από παράκτιους βραχώδεις κρημνούς, είναι λιγότερο ευάλωτες χωρίς κάποια εξαίρεση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δείκτης Παράκτιας Τρωτότητας, Παράκτια Γεωμορφολογία, Διάβρωση, Προέλαση, Ακτογραμμή, Νάξος, Κυκλάδες, Μεταβολή Θαλάσσιας Στάθμης, Γεωμορφές
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
68
1114201300124_Tzouxanioti_Maria_Thesis.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο