Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η επιρροή των ομάδων συμφερόντων στη δημόσια υγεία

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2963053 133 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-20
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κουτσογιάννης Ιωάννης-Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φιλίππα Χατζησταύρου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η επιρροή των ομάδων συμφερόντων στη δημόσια υγεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η επιρροή των ομάδων συμφερόντων στη δημόσια υγεία
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία διερευνά την επιρροή και το ρόλο διαφόρων πτυχών των ομάδων συμφερόντων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας και την πολιτική υγείας. Από την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983, δημόσιοι δρώντες υγείας, όπως ο ιατρικός κλάδος, τα ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιοι υπάλληλοι επιχειρούν να εξασφαλίσουν και να υπερασπίσουν την παγίωση των συμφερόντων τους στο σύστημα επηρεάζοντας ανάλογα τις λαμβανόμενες αποφάσεις. Από την άλλη, οι προωθούμενες πολιτικές της αγοράς έχουν αντικαταστήσει το νόημα της υγειονομικής περίθαλψης από κοινωνικό αγαθό σε υπηρεσίες υγείας που απευθύνονται σε ασθενείς - καταναλωτές. Η αγοραία αυτή κουλτούρα συνοδεύεται από την έντονη δραστηριοποίηση των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων όπως τα επιχειρηματικά συμφέροντα ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών δομών υγείας και φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία, στα πλαίσια του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας, επιδιώκουν τη διεύρυνση της ισχύος τους και την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Ως εκ τούτου, τίθεται το ζήτημα της ανάσχεσης των εν λόγω πολιτικών δια της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εθνικό Σύστημα Υγείας, πολιτική υγείας, ομάδες συμφερόντων, ισχύς του ιατρικού επαγγέλματος, λόμπινγκ, απορρύθμιση, ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, φαρμακοβιομηχανία, συμμετοχή των πολιτών.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αριθμός σελίδων:
71
Πτυχιακή Εργασία - Κουτσογιάννης Ιωάννης-Ανδρέας.pdf (926 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο