Γυναίκες και δημόσια σφαίρα

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2963230 131 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-21
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μπερουάρι Σουζάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία-Ηλιάνα Πραβίτα, Επικ. Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γυναίκες και δημόσια σφαίρα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γυναίκες και δημόσια σφαίρα
Περίληψη:
Ο τίτλος της πτυχιακής εργασίας είναι «Γυναίκες και δημόσια σφαίρα» και πραγματεύεται την συμμετοχή των γυναικών στον χώρο της πολιτικής και της διοίκησης, και πώς αυτή έχει εξελιχθεί στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ειδικότερα, η παρούσα εργασία θέτει ως κεντρικό ζήτημα την περιορισμένη θέση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας στην πολιτική σκηνή, με έμφαση την μειοψηφική τους συμμετοχή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα δεδομένα αυτά, προκύπτουν από τα συναφή στατιστικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων και από αντίστοιχες πληροφορίες που αντλήθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σκοπός της εργασίας είναι να καταδείξει τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας γενικότερα, να αναλύσει την συρρικνωμένη συμμετοχή τους στην πολιτική και τη διοίκηση, λαμβανομένης υπόψη της σχετικής νομοθεσίας, και να καταστήσει σαφή την αναγκαιότητα ενίσχυσης της εν λόγω γυναικείας συμμετοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ο έντονος προβληματισμός ως προς το χάσμα ανδρών και γυναικών αναφορικά με την πιθανότητα εκλογής στο Κοινοβούλιο και σε θέσεις εξουσίας, που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει η αναγκαία ιστορική αναδρομή για τη θέση των γυναικών, με σημείο εκκίνησης της ανάλυσης την Αρχαία Ελλάδα, και μέχρι την κατάκτηση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελληνίδων. Στη συνέχεια, θα παρατηρήσουμε την εξέλιξη της γυναικείας απασχόλησης στην Ελλάδα γενικότερα, και τις κοινωνικές διακρίσεις που αναπτύσσονται στο χώρο εργασίας ειδικότερα. Ακόμη, θα διερευνήσουμε τα στοιχεία της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον ιδιωτικό τομέα και θα σχολιάσουμε την γυναικεία ηγεσία στην ελληνική δημόσια διοίκηση, με αναφορά στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο για τα πολιτικά τους δικαιώματα. Τέλος, θα παρατεθούν τα ποσοστά συμμετοχής των Ελληνίδων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο – σε αντιστοιχία με αυτά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την περίοδο 2019-2024 – στις Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά, καθώς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δημόσια διοίκηση, πολιτική, γυναικεία εκπροσώπηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
21
Αριθμός σελίδων:
62
Αντίγραφο του Τελική εργασία ΜΠΕΡΟΥΑΡΙ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο