Γεωμορφολογικές παρατηρήσεις στην υδρολογική λεκάνη του Αχέροντος και εκτίμηση της πλημμυρικής επικινδυνότητος

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2963661 167 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-25
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σπύρου Ευάγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Νίκη Ευελπίδου (Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γεωμορφολογικές παρατηρήσεις στην υδρολογική λεκάνη του Αχέροντος και εκτίμηση της πλημμυρικής επικινδυνότητος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γεωμορφολογικές παρατηρήσεις στην υδρολογική λεκάνη του Αχέροντος και εκτίμηση της πλημμυρικής επικινδυνότητος
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκτίμηση της πλημμυρικής επικινδυνότητος στην λεκάνη απορροής του Αχέροντος ποταμού της Ηπείρου. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις βασικές γεωλογικές εν γένει πληροφορίες που ήταν απαραίτητες για την περάτωση της παρούσας εργασίας, ήτοι πληροφορίες σε σχέση με τα υδρογραφικά δίκτυα και τις πλημμύρες, αλλά και με την γεωτεκτονική δομή της Ελλάδος σε σχέση με την περιοχή μελέτης.
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ορισμένες βασικές πληροφορίες για την λεκάνη του Αχέροντος. Οι εν λόγω πληροφορίες αφορούν στην ιστορία, στην οικολογία, στην κάλυψη γης, στο κλιματικό καθεστώς και, φυσικά, στην γεωλογία. Μαζί με τα ανωτέ-ρω, παρατίθενται και οι κυριότερες μυθολογικές αναφορές για την περιοχή μελέτης, βάσει κειμένων και διηγήσεων αρχαίων συγγραφέων (λ.χ. Όμηρος, Λουκιανός, Ησίο-δος), όπως επίσης και νεότερων προσεγγίσεων/επεξηγήσεων αυτών, αλλά και μαρτυ-ριών διαφόρων κατοίκων των χωριών του Αχέροντος, ενώ παρατίθενται και νεότερες διηγήσεις, τις οποίες μοιράσθηκαν με τον γράφοντα κάτοικοι από διάφορα χωριά. Εν τω άμα, έγινε προσπάθεια συνδέσεως των μυθολογικών διηγήσεων με την φυσικογε-ωγραφική και γεωλογική δομή της ευρύτερης περιοχής.
Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει τα βασικά γεωμορφολογικά και φυσικογεωγραφικά χαρακτηριστικά της λεκάνης του Αχέροντος. Τα τελευταία προσδιορίσθηκαν τόσο με την χρήση των – ελαχίστων για την περιοχή – βιβλιογραφικών αναφορών, όσο και μέ-σω μετρήσεων με την βοήθεια των προγραμμάτων ArcMap και Google Earth Pro, κα-θώς επίσης και βάσει επί τόπου παρατηρήσεων ή/και μετρήσεων. Τα ανωτέρω δεδο-μένα παρατίθενται τόσο για την υδρολογική λεκάνη στο σύνολό της, όσο και για κάθε έναν από τους κύριους κλάδους (Αχέρων, Μαυροπόταμος, Γκουμελίτικο Ρέμα, Θα-λασσούμενο Ρέμα, Χείμαρρος Βουκελά, Σουλιώτικο Ρέμα, Κωκυτός, Βουβός, Κάκκα-βος, Περιφλεγέθων, ποταμός Χόχλας και Γλύφας) ξεχωριστά.
Το τέταρτο και κυρίως μέρος συνίσταται στην εκτίμηση της πλημμυρικής επικινδυ-νότητος για όλη την υδρολογική λεκάνη του Αχέροντος. Αρχικώς, μελετήθηκαν ερ-γασίες και δημοσιεύσεις σχετικές με τον πλημμυρικό κίνδυνο για διάφορες περιοχές και τους τρόπους εκτιμήσεώς του. Η εκτίμηση της πλημμυρικής επικινδυνότητος για την μελετώμενη περιοχή πραγματοποιήθηκε με βάση τα γεωλογικά και γεωμορφολο-γικά χαρακτηριστικά της και με την βοήθεια επί τόπου παρατηρήσεων και μαρτυριών των εντοπίων.
Στο πέμπτο και τελευταίο μέρος παρατίθενται όλες οι χρησιμοποιηθείσες βιβλιο-γραφικές αναφορές. Δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκαν κείμενα (άρθρα επιστημονι-κών περιοδικών, συγγράμματα κ.λπ.) τα οποία έχουν να κάνουν με μεθόδους εκτιμή-σεως του πλημμυρικού κινδύνου για διάφορες περιοχές και οι οποίες δεν αναφέρο-νται εντός του κειμένου της παρούσας εργασίας, κρίθηκε σκόπιμο να παρατεθούν στο τέλος. Έτσι, στο τελευταίο μέρος παρατίθενται αφ’ ενός μεν όλες οι αξιοποιηθείσες βιβλιογραφικές αναφορές σε σχέση με τις πλημμύρες εν γένει, αφ’ ετέρου δε όλα τα κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να αναγραφούν όλες οι πληροφορίες για τον Αχέροντα (συμπεριλαμβανομένων και των αρχαίων κειμένων).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αχέρων, πλημμύρες, πλημμυρική επικινδυνότητα, γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, φυσικογεωγραφικά χαρακτηριστικά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
188
Αριθμός σελίδων:
172
Γεωμορφολογικές παρατηρήσεις στην υδρολογική λεκάνη του Αχέροντος και εκτίμηση της πλημμυρικής επικινδυνότητος.pdf (19 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο