Περί της «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας»: Αντιμετώπιση της Διαφθοράς και Αξιοποίηση Κανόνων Δεοντολογίας

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2963707 92 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-01
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Πανανάς Εμμανουήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία - Ηλιάνα Πραβίτα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Περί της «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας»: Αντιμετώπιση της Διαφθοράς και Αξιοποίηση Κανόνων Δεοντολογίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Περί της «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας»: Αντιμετώπιση της Διαφθοράς και Αξιοποίηση Κανόνων Δεοντολογίας
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τον θεσμό της «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας». Πριν από την εξέταση των συστατικών στοιχείων, της στοχοθεσίας και των αρμοδιοτήτων αυτής και προκειμένου να γίνει πιο εμφανής και κατανοητή η αναγκαιότητα της ίδρυσής της, κρίθηκε απαραίτητη, αρχικά, η ανάλυση των φαινομένων της Διαφθοράς και της Κακοδιοίκησης, τα οποία ταλαιπωρούν διαχρονικά την Ελλάδα. Στην παρούσα περιλαμβάνεται, εξάλλου, μία περιδιάβαση από τις θεματικές της Ηθικής και της Δεοντολογίας, των δομικών βάσεων που απαιτείται να χαρακτηρίζουν κάθε ελεγκτικό Σώμα και υπηρεσία. Η εργασία ολοκληρώνεται με την αποτίμηση της δράσης της Αρχής.
Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από μία σύντομη εισαγωγή, όπου παρουσιάζονται περιληπτικά οι θεματικές που αναλύονται εντός της πτυχιακής εργασίας, καθώς και οι λόγοι που αποτέλεσαν κινητήριο έναυσμα για την δημιουργία του παρόντος πονήματος, ακολουθεί το Κύριο Μέρος, το οποίο χωρίζεται σε έξι κεφάλαια.
Στο πρώτο κεφάλαιο εξετάζονται τα φαινόμενα της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης, γίνεται δε αναφορά στον ρόλο των Ελεγκτικών Μηχανισμών όσον αφορά στην καταπολέμησή τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο διερευνάται η διοικητική πραγματικότητα πριν από την ίδρυση της «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», με ιδιαίτερη έμφαση στα Ελεγκτικά Σώματα που λειτούργησαν στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση τις τελευταίες δεκαετίες. Στο τρίτο κεφάλαιο έμφαση δίδεται στους λόγους που κατέστησαν επιτακτική τη δημιουργία της Ε.Α.Δ., τον σκοπό και τους επιμέρους στόχους στην πραγμάτωση των οποίων αποβλέπει η Αρχή. Επιπλέον παρουσιάζονται οι αρμοδιότητες της «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας» και το πεδίο εφαρμογής αυτών, ενώ γίνεται αναφορά στην προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των οργάνων διοίκησής της. Το κεφάλαιο συμπληρώνεται με μια συνοπτική παρουσίαση του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου Ελέγχου και Λογοδοσίας (Ε.Σ.Ο.Ε.Λ.), το οποίο εμπεριέχεται στην Αρχή.
Το τέταρτο κεφάλαιο πραγματεύεται τις έννοιες της Ηθικής και της Δεοντολογίας και πώς αυτές υιοθετούνται στο παράδειγμα της «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας». Εν προκειμένω, λαμβάνοντας υπόψη το λεγόμενο «Υπόδειγμα A.L.I.R.», διερευνάται εάν αυτό ακολουθείται στην περίπτωση του «Κώδικα Ηθικής και Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς του προσωπικού της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας» και του «Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας Επιθεωρητών – Ελεγκτών Εθνικής Αρχής Διαφάνειας». Στο πέμπτο κεφάλαιο αξιολογούνται τα κυριότερα αποτελέσματα της δράσης της «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι και την ολοκλήρωση του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της Διαφθοράς» για τα έτη 2018-2021. Στο έκτο κεφάλαιο περιλαμβάνεται ο προγραμματισμός για το μέλλον και η στοχοθεσία του Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. για την περίοδο 2022-2025. Τέλος, διατυπώνονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση του Κύριου Μέρους. Η εργασία ολοκληρώνεται με ορισμένες σκέψεις υπό μορφή σύντομου επίλογου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εθνική Αρχή Διαφάνειας, διαφθορά, δεοντολογία, ηθική, δημόσια διοίκηση, ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
80
Πτυχιακή Εργασία - Εμμανουήλ Πανανάς.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο