Προθέρμανση ποδοσφαίρου πριν από την προπόνηση και τον αγώνα

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2964712 95 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-04
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΟΦΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μητροτάσιος Μιχάλης, Λέκτορας, Τομέας: Αθλοπαιδιών, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προθέρμανση ποδοσφαίρου πριν από την προπόνηση και τον αγώνα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προθέρμανση ποδοσφαίρου πριν από την προπόνηση και τον αγώνα
Περίληψη:
Περίληψη

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να γίνει μια ανασκόπηση και ανάλυση των βασικών παραγόντων της προθέρμανσης του ποδοσφαίρου πριν από την προπόνηση και πριν από τον αγώνα.

Για την αναζήτηση των σχετικών μελετών χρησιμοποιήθηκαν οι εξής ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες: Google Scholar, SportDiscus, Pubmed, Sportedu, Online library, Springer link, Tandonline και ως κριτήρια διερεύνησης ήταν: ο στόχος της προθέρμανσης, η δομή της προθέρμανσης, οι διατάσεις, το περιεχόμενο, η διάρκεια της προθέρμανσης και οι τεχνικές ενεργοποίησης.

Τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης φανέρωσαν πως ο στόχος της προθέρμανσης είναι πολύπλευρος και σχετίζεται με την σωματική, ψυχολογική, πνευματική, τεχνική, τακτική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών, με την αποφυγή τραυματισμών και με τη βελτίωση της απόδοσης. Σχετικά με τη δομή και το περιεχόμενο της προθέρμανσης, η ειδική μορφή προθέρμανσης συμβάλει αποτελεσματικά στην ολοκληρωμένη προετοιμασία του ποδοσφαιριστή για την επόμενη εκρηκτική δραστηριότητα. Το στοιχείο της μπάλας προτείνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά της προθέρμανσης με τη μορφή αγωνιστικών παιχνιδιών μικρών σχέσεων και άλλες κινητικές δεξιότητες του ποδοσφαίρου. Οι δυναμικές διατάσεις βελτιώνουν την απόδοση των ποδοσφαιριστών και πλέον έχουν αντικαταστήσει τις στατικές διατάσεις κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης των ποδοσφαιριστών πριν την προπόνηση ή τον αγώνα. Αναφορικά με τα στάδια της προθέρμανσης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, οι έρευνες δείχνουν ότι η αποφυγή μεγάλης διάρκειας ανάπαυσης μετά την προθέρμανση βελτιώνει την εκρηκτική απόδοση. Επιπλέον, συνιστάται η χρήση θερμαινόμενων ενδυμάτων στη διάρκεια του ημιχρόνου, έτσι ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία των μυών. Ακόμη, προτείνουν μια ενεργητική μορφή προθέρμανση με εκρηκτικές ασκήσεις ή παιχνίδια μικρών σχέσεων πριν την έναρξη του αγώνα. Σχετικά με την προ- ενεργοποίηση των ποδοσφαιριστών, οι έρευνες αναφέρουν ότι βελτιώνει την απόδοση και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών.

Συμπερασματικά, η παρούσα μελέτη μπορεί να αποτελέσει ένα εγχειρίδιο για τους προπονητές, έτσι ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν μια πιο ποιοτική και αποτελεσματική προθέρμανση των ποδοσφαιριστών ανάλογα με τον στόχο της προπόνησης ή του αγώνα. Προτείνετε η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος με βάση την ηλικία.

Λέξεις κλειδιά: Προθέρμανση, Στρατηγική της προθέρμανσης, Διατάσεις, Επαναπροθέρμανση (Rewarm up).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Προθέρμανση, Στρατηγική της προθέρμανσης, Διατάσεις, Επαναπροθέρμανση (Rewarm up).
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
48
Πτυχιακή εργασία.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο