Η Στρωματογραφία των αποθέσεων του Κρητιδικου σε Γεωτεκτονικές Ενότητες των Ελληνίδων

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2975984 37 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-14
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μπιρλή Αθηνά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τριανταφύλλου Μαρία, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος , Σχολή Θετικών Επιστημών
Τσουρού Θεοδώρα, Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος , Σχολή Θετικών Επιστημών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Στρωματογραφία των αποθέσεων του Κρητιδικου σε Γεωτεκτονικές Ενότητες των Ελληνίδων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Στρωματογραφία των αποθέσεων του Κρητιδικου σε Γεωτεκτονικές Ενότητες των Ελληνίδων
Περίληψη:
Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η βιβλιογραφική έρευνα όσον αφορά τη στρωματογραφία των αποθέσεων του Κρητιδικού σε γεωτεκτονικές ενότητες των Ελληνίδων.
Οι Ελληνίδες προκύπτουν από την εξέλιξη του ωκεανού της Τιθύος και των περιθωρίων του και διαιρούνται σε παλαιογεωγραφικούς χώρους. Χωρίζονται σε εσωτερικές Ελληνίδες που ο τεκτονισμός τους έγινε πριν τον Καινοζωικό και σε εξωτερικές Ελληνίδες όπου τεκτονίστηκαν από το Ηώκαινο και μετά(Papanikolaou,1986)
Στο Κατώτερο Κρητιδικό στις εξωτερικές Ελληνίδες υπάρχουν είτε νηριτικές φάσεις με τρηματοφόρα και φύκη είτε πελαγικές με Calpionellidae και ακτινόζωα , αλλά και μεικτές φάσεις. Ενώ στο Ανώτερο Κρητιδικό υπάρχουν είτε νηριτικές και υφαλώδεις φάσεις με τρηματοφόρα , φύκη και ρουδιστές ενώ στις πελαγικές φάσεις παρατηρούνται κυρίως Globotruncanidae (Karakitsios,2001).
Το τέλος του Κρητιδικού χαρακτηρίζεται από Ευστατισμό – μεγάλη απόσυρση της θάλασσας σε παγκόσμια κλίμακα- και από την ψύξη του κλίματος (Karakitsios,2001).
Οι ενότητες που μελετώνται στη παρούσα πτυχιακή εργασία είναι η ενότητα Παξών , η Ιόνια ενότητα , η ενότητα της Τρίπολης, η ενότητα της Πίνδου , η ενότητα Παρνασσού και η ενότητα Δυτικής Θεσσαλίας – Βοιωτίας.
Οι ενότητες αυτές έχουν ήδη μελετηθεί από τον Renz (1955),τον Celet(1962),τον Παπανικολάου (1986), τον Νικολάου (1986), τον Λέκκα (1987,1990), τον Κάρρα (1995), τον Ρηγάκη (1999) ,την Ζαμπετάκη-Λέκκα (2006) και πολλούς ακόμα όπως πρόκειται να αναφερθούν παρακάτω.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Στρωματογραφία, Κρητιδικό, Ελληνίδες, Ενότητα Παξών, Ιόνια Ενότητα , Ενότητα Τρίπολης , Ενότητα Πίνδου, Ενότητα Παρνασσού , Ενότητα Δυτικής Θεσσαλίας – Βοιωτίας.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
29