Ανάλυση των στατικών φάσεων στην φάση των 16 του WC MEN 2018 και WC WOMEN 2019- σύγκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2976421 52 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-14
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
ΤΡΥΦΙΑΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΖΗΝΩΝΑΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ, Ε.Κ.Π.Α Σ.Ε.Φ.Α.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση των στατικών φάσεων στην φάση των 16 του WC MEN 2018 και WC WOMEN 2019- σύγκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση των στατικών φάσεων στην φάση των 16 του WC MEN 2018 και WC WOMEN 2019- σύγκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών
Περίληψη:
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το 30-40% των συνολικών ενεργειών πραγματοποιείται σε καταστάσεις στατικών φάσεων. Σκοπός της εργασίας, ήταν η μελέτη των τελικών ενεργειών που επήλθαν από στατικές φάσεις των ανδρικών εθνικών ομάδων που έλαβαν μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο ανδρών του 2018 στη Ρωσία και των γυναικείων εθνικών ομάδων που έλαβαν μέρος στο παγκόσμιο κύπελο γυναικών του 2019 στη Γαλλία, με απώτερο στόχο να αναδειχθούν τυχόν πιθανές διαφορές ή ομοιότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στο συγκεκριμένο τρόπο επιθετικής λειτουργίας.
Η συλλογή των δεδομένων έγινε με ανάλυση βίντεο των στατικών φάσεων που κατέληξαν σε τελική ενέργεια. Τα βίντεο διατέθηκαν από το Wyscout. Το δείγμα της έρευνας ήταν οι 16 ομάδες της φάσης των 16 του WC ΜΕΝ 2018 (Ν=103 φάσεις) και οι 16 ομάδες του WC WOMEN 2019 (N= 78 φάσεις). Οι βασικές μεταβλητές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: final result, match status, time period, half, style set of play, type set of play, zone of final action, final action, pressure of final action and result of final action. Χρησιμοποιήθηκαν δείκτες της περιγραφικής στατιστικής, όπως ο μέσος όρος (Μ.Ο.), η συχνότητα (f) και η σχετική συχνότητα (f %), ενώ για τη σύγκριση της κατανομής των συχνοτήτων έγινε χρήση του χ2-test. Το επίπεδο σημαντικότητας ορίσθηκε στο p<.05.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών στις επιθετικές ενέργειες των στατικών φάσεων (p>0.05). Οι περισσότερες στατικές φάσεις προέρχονται από INDIRECT SET PLAY και οι περισσότερες τελικές ενέργειες από στατική φάση πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της μικρής και μεγάλης περιοχής (box). Στο 15.47% των στατικών φάσεων σημειώθηκε τέρμα χωρίς σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό τελικών ενεργειών κατέληξε εκτός εστίας. Συμπερασματικά, συνιστάται, η τακτική προετοιμασία των ομάδων μέσω ανάλυσης των επιθετικών και αμυντικών ενεργειών του αντιπάλου κατά τη διάρκεια στατικών φάσεων και η προπόνηση των ομάδων κάτω από συνθήκες πίεσης και ρεαλιστικών αγωνιστικών καταστάσεων στατικών φάσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Στατικές φάσεις, παγκόσμιο κύπελλο ανδρών και γυναικών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
227
Αριθμός σελίδων:
60
ΖΗΝΩΝ-ΤΡΥΦΙΑΤΗΣ Σ._ΠΤΥΧΙΑΚΗ_ΤΕΛΙΚΗ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο