Το προφίλ αγωνιστικής δραστηριότητας ποδοσφαιριστών σε ομάδα Α' εθνικής κατηγορίας Κύπρου

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3237914 41 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-25
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
ΤΖΙΤΖΙΚΑΛΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ
ΧΑΣΑΠΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχάλης Μητροτάσιος, Λέκτορας, ΣΕΦAA, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το προφίλ αγωνιστικής δραστηριότητας ποδοσφαιριστών σε ομάδα Α' εθνικής κατηγορίας Κύπρου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το προφίλ αγωνιστικής δραστηριότητας ποδοσφαιριστών σε ομάδα Α' εθνικής κατηγορίας Κύπρου
Περίληψη:
Σκοπός της έρευνας ήταν η εξέταση του αγωνιστικού προφίλ των ποδοσφαιριστών μίας ομάδας που αγωνίστηκε στο κορυφαίο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Κύπρου κατά την αγωνιστική περίοδο 2021-2022. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκρινίστηκαν οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου πρωταθλήματος και προέκυψαν χρήσιμες πληροφορίες για την προπόνηση αθλητών του επιπέδου αυτού.
Οι μετρήσεις έγιναν με τη χρήση Παγκοσμίου Συστήματος Στιγματοθέτησης ή Global Positioning System (GPS) και συλλέχθηκαν δεδομένα από 28 αγώνες του πρωταθλήματος που αφορούσαν 17 ποδοσφαιριστές. Από αυτά, επιλέχθηκαν 10 περιπτώσεις, που αφορούσαν 6 διαφορετικές αγωνιστικές θέσεις (CD, FB, MFD, MFO, W, F). Μέσω της στατιστικής ανάλυσης εξετάστηκαν 7 μεταβλητές, που αφορούσαν τη συνολική καλυπτόμενη απόσταση και την καλυπτόμενη απόσταση σε 6 διαφορετικές ζώνες ταχύτητας (Z1=0-0.6 km/h, Z2= 0.7-7.1km/h, Z3= 7.2-14.3 km/h, Z4= 14.4-197 km/h, Z5= 19.8-25.1 km/h, Z6 >25.1km/h).
Στη διαδικασία της στατιστικής ανάλυσης χρησιμοποιήθηκαν το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 25.0, ο μέσος όρος, η τυπική απόκλιση, η συχνότητα (f & %f) καθώς και ανάλυση διακύμανσης (ANOVA). Η ανάλυση αποκάλυψε σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποδοσφαιριστών διαφορετικών θέσεων, όσον αφορά τις μεταβλητές που εξετάστηκαν. Ειδικότερα, σε όλες τις περιπτώσεις που τα αποτελέσματα κρίθηκαν στατιστικής σημασίας, οι κεντρικοί αμυντικοί (CD) κάλυψαν τη μικρότερη απόσταση, είτε είχε να κάνει με τη συνολική καλυπτόμενη απόσταση κατά τη διάρκεια του αγώνα, είτε με τις διαφορετικές ζώνες ταχύτητας. Οι αμυντικοί μέσοι (MFD), ήταν εκείνοι που διένυσαν μεγαλύτερες αποστάσεις στις ταχύτητες 0.7-7.1 km/h και 7.2-14.3 km/h. Στη ζώνη ταχύτητας 4 (14.4-19.7 km/h), όμως, οι επιθετικοί μέσοι και ύστερα οι επιθετικοί είχαν το μεγαλύτερο μέσο όρο καλυπτόμενης απόστασης (MFO=519±194m, F=506±101m). Στην περίπτωση της απόστασης που καλύφθηκαν σε ταχύτητες 19.8-25.1 km/h (Ζώνη ταχύτητας 5) προέκυψε ο μέσος όρος των 118±69 μέτρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, την πρωτιά κατέλαβαν οι πλάγιοι αμυντικοί και αμέσως μετά οι πλάγιοι επιθετικοί καλύπτοντας σε μέσο όρο 144±50 και 142±46 μέτρα αντίστοιχα.
Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας υποστηρίζουν τις διαφορές της δρομικής δραστηριότητας μεταξύ παικτών διαφορετικών αγωνιστικών θέσεων κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν θα μπορούσαν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα μοτίβα των τρεξιμάτων χαμηλής και υψηλής έντασης ενός μεγάλου δείγματος ποδοσφαιριστών κορυφαίου εθνικού επιπέδου, που θα ήταν εφικτό να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη και συνταγογράφηση εξειδικευμένων προγραμμάτων προπόνησης, προσαρμοσμένα στην αγωνιστική θέση του κάθε αθλητή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Αγωνιστικό προφίλ, επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, Α’ εθνική κατηγορία Κύπρου, GPS, αγωνιστική θέση, ζώνες ταχύτητας, στατιστική ανάλυση.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
18
Αριθμός σελίδων:
28
Πτυχιακή Χασάπης-Τζιτζικαλάκης WORD.pdf (927 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο