HV Aqr: Ένα εξωτικό σύστημα σε επαφή

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3255428 71 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Φυσικής
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-07
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μαργέτης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
HV Aqr: Ένα εξωτικό σύστημα σε επαφή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
HV Aqr: Ένα εξωτικό σύστημα σε επαφή
Περίληψη:
Τα διπλά εκλειπτικά συστήματα αστέρων ή οι δι’ εκλείψεων μεταβλητοί αστέρες είναι ένα σημαντικό αντικείμενο μελέτης για την σύγχρονη αστροφυσική αφού προσφέρονται τόσο για θεωρητικές όσο και πειραματικές μελέτες. Μέσα από την παρατήρησή τους είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι απόλυτες παράμετροι των αστέρων (π.χ. μάζα, ακτίνα, φωτεινότητα) αλλά και να προσδιοριστούν διάφοροι μηχανισμοί που μπορούν να επηρεάσουν την τροχιακή περίοδο του συστήματος (π.χ. ανταλλαγή μάζας μεταξύ των αστέρων, ύπαρξη τρίτου μέλους).

Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στην μελέτη ενός διπλού εκλειπτικού συστήματος που ονομάζεται HV Aquarii. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία εισαγωγή στις κατηγορίες μεταβλητών αστέρων και στις κατηγορίες που ταξινομούνται οι δι’ εκλείψεων μεταβλητοί αστέρες. Περιγράφεται αναλυτικά οι γεωμετρία τους και ορίζονται οι μεταβλητές τους. Ακόμα περιγράφονται οι κατηγορίες διπλών συστημάτων ανάλογα με τη γεωμετρία Roche αλλά και με την μορφή της καμπύλης φωτός τους. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα όργανα και οι τεχνικές παρατήρησης που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να γίνει η φωτομετρία. Στο τρίτο κεφάλαιο υπολογίζονται οι χρόνοι ελαχίστων, η αστρονομική εφημερίδα και το διάγραμμα φάσης για το σύστημα HV Aqr. Με την βοήθεια του αλγορίθμου Wilson - Devinney υπολογίστηκαν οι απόλυτες φυσικές και τροχιακές παράμετροι του συστήματος. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το O-C διάγραμμα και η ανάλυσή του με την βοήθεια υπολογιστικού κώδικα. Ενώ τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο εξάγονται συμπεράσματα για το σύστημα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
HV Aquarii, διπλό εκλειπτικό αστρικό σύστημα αστέρων, διπλό αστρικό σύστημα σε επαφή, EW τύπου, φωτομετρία, κώδικας Wilson - Devinney, O-C διάγραμμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
91
Πτυχιακή_Mαργέτης.pdf (16 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο