Εμπορική αξία, αγωνιστική απόδοση και αποδοτικότητα ομάδων ποδοσφαίρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3291337 68 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-09
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
ΣΑΡΙΔΗΣ-ΒΛΑΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μανασής Βασίλειος, μέλος ΕΕΠ, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εμπορική αξία, αγωνιστική απόδοση και αποδοτικότητα ομάδων ποδοσφαίρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εμπορική αξία, αγωνιστική απόδοση και αποδοτικότητα ομάδων ποδοσφαίρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα εξετάζει τη συσχέτιση της εμπορικής αξίας με την αγωνιστική απόδοση και τη διερεύνηση της αποδοτικότητας των ομάδων ποδοσφαίρου που προέρχονται τις εθνικές ενώσεις της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας και συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις (Champions League και Europa League). Οι αγωνιστικές περίοδοι που εξετάσθηκαν ήταν από το 2018/19 έως 2020/21. Η εμπορική αξία των ομάδων είναι το σύνολο της ατομικής εμπορικής αξίας κάθε παίκτη και ερμηνεύεται ως μία προσέγγιση του ποσού που θα δινόταν για τον συγκεκριμένο παίκτη σε ενδεχόμενη μετεγγραφή σε άλλο σύλλογο. Τα δεδομένα λήφθηκαν από την ιστοσελίδα Transfermarkt. Η αγωνιστική απόδοση προσδιορίστηκε με το σύστημα βαθμολόγησης των ομάδων από την διοργανώτρια αρχή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων UEFA (Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών).
Από την ανάλυση των δεδομένων βρέθηκε πως ο μέσος όρος εμπορικής αξίας των ομάδων ήταν 576€ εκ. με υψηλότερη τιμή αυτή της Μάντσεστερ Σίτυ με 1200€ εκ. Η πιο αποδοτική ομάδα ήταν η Σεβίλλη που συγκέντρωσε 56,86 βαθμούς ανά εκατομμύριο Ευρώ. Βρέθηκε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ εμπορικής αξίας και αγωνιστικής απόδοσης η οποίας σε βάθος τριετίας ήταν πιο υψηλή (r= 0,833) σε σύγκριση με την συσχέτιση ανά αγωνιστική περίοδο. Αυτό δείχνει πως σε βάθος χρόνου οι ομάδες με την υψηλότερη εμπορική αξία πετυχαίνουν και την καλύτερη αγωνιστική απόδοση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Συντελεστής συσχέτισης, εμπορική αξία, αγωνιστική απόδοση, αποδοτικότητα, ευρωπαϊκές διοργανώσεις, Champions League, UEFA, Transfermarkt
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
36
Αριθμός σελίδων:
36
Πτυχιακη 07-03-2023 pd.pdf (731 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο