Διατροφική πρόσληψη πρωτεινών και δύναμης σε ασθενείς μεσακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3301249 59 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-17
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κορνηλίου Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πασχάλης Βασίλης, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφική πρόσληψη πρωτεινών και δύναμης σε ασθενείς μεσακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διατροφική πρόσληψη πρωτεινών και δύναμης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
Περίληψη:
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 προσαρμόζουν το διαιτολόγιο τους για να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι προσαρμογές του διαιτολογίου πολλές φορές οδηγούν σε διαταραχή της πρόσληψης πρωτεϊνών που σχετίζεται με την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας.
Σκοπός της εργασίας ήταν να συσχετισθεί η επίδραση της πρόσληψης πρωτεϊνών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 με την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Οι δοκιμαζόμενοι ήταν ασθενείς που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα, n=11, ηλικία 56±5 ετών, 75±16 kg, 164 ± 9 cm). Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν καταγραφή της διατροφής για 3 μέρες (μια από αυτές Σάββατο ή Κυριακή), δύναμη κατά την έκταση του γόνατος, δύναμη χειρολαβής και δέκα μέτρα περπάτημα. Σημαντική διαφορά στη δύναμη παρατηρήθηκε στη δύναμη χειρολαβής μεταξύ ανδρών και γυναικών (37±7 και 24±4, αντίστοιχα). Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης πρωτεϊνών και της δύναμης των εκτεινόντων της άρθρωσης του γόνατος (r=0,517 p= 0,104), της δύναμης χειρολαβής (r=0,369 p= 0,264) και την αξιολόγηση βάδισης 10μ (r=0,318 p= 0,341). Τα ευρήματα της έρευνας δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι αποκλειστικά η πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει τη δύναμη. Σωματική άσκηση με ταυτόχρονη ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεϊνών φαίνεται να αποτελεί των ιδανικό συνδυασμό για βέλτιστα αποτελέσματα
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου II, Μέγιστη δύναμη, Λειτουργική ικανότητα, Διατροφική πρόσληψη πρωτεϊνών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
36
Αριθμός σελίδων:
37
πτυχιακή_.pdf (745 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο