Application of Ground Penetrating Radar (GPR) technique for archaeological investigations in the region of Plasi, Marathon (Attika)

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3306334 67 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-21
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
ΜΟΥΣΚΑΪ ΙΓΚΛΙ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Αλεξόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Application of Ground Penetrating Radar (GPR) technique for archaeological investigations in the region of Plasi, Marathon (Attika)
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εφαρμογή της τεχνικής γεωραντάρ (GPR) στην αρχαιολογική έρευνα της περιοχής Πλάσι, Μαραθώνα (Αττική)
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη γεωφυσική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Πλάσι στον Μαραθώνα, από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος της έρευνας ήταν, μέσω μιας λεπτομερούς γεωφυσικής διασκόπησης, να εντοπιστούν πιθανά θαμμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα και να αναγνωριστούν νέες θέσεις ενδιαφέροντος για περαιτέρω ανασκαφή.
Από γεωλογικής άποψης, η πεδιάδα του Μαραθώνα έχει πληρωθεί με κλαστικά ιζήματα, ολοκαινικής και προ‐ολοκαινικής ηλικίας. Η περιοχή Πλάσι όπου διεξήχθη η γεωφυσική διασκόπηση αποτελείτε κυρίως από αργιλικά ιζήματα, ιδίως στα ανωτέρα τμήματα του εδαφικού ορίζοντα.
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την διερεύνηση του υπεδάφους, ήταν η τεχνική της ανάκλασης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με την χρήση γεωραντάρ (GPR). Η λήψη των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με ένα μονοστατικό σύστημα γεωραντάρ της MALÅ Geoscience, εξοπλισμένο με μια θωρακισμένη κεραία συχνότητας 250 MHz. Αποκτήθηκαν συνολικά 72 δισδιάστατα προφίλ (ραδιογράμματα) σε 2 διαφορετικές κατευθύνσεις Βορράς-Νότος και Ανατολή-Δύση, δημιουργώντας έναν κάναβο με ισοδιάσταση 50cm. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε διαφορικό GPS και η τεχνική RTK (Real Time Kinematics) για την λήψη των συντεταγμένων για κάθε προφίλ.
Η ανάλυση, επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων GPR έγινε με τη χρήση του λογισμικού MALÅ Vision, το οποίο παρείχε επίσης τη δυνατότητα να αποτυπωθούν σε χάρτη οι συντεταγμένες για κάθε δισδιάστατο προφίλ.
Τα τελικά αποτελέσματα της γεωφυσικής έρευνας ανέδειξαν διάφορες περιοχές όπου παρατηρούνται υψηλές εντάσεις ηλεκτρομαγνητικής ανάκλασης, οι οποίες παρουσιάζουν μια γεωμετρική χωρική κατανομή. Τα βάθη όπου παρατηρούνται τα αποτελέσματα αυτά κυμαίνονται από 20 cm έως 80 cm, το οποίο φαίνεται να συνάδει με τα αρχαιολογικά ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών που έλαβαν χώρα κοντά στην περιοχή μελέτης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Γεωραντάρ, εφαρμοσμένη γεωφυσική, γεωλογία, επεξεργασία δεδομένων, γεωφυσική διασκόπηση, ηλεκτρομαγνητισμός, αρχαιολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
13
Αριθμός σελίδων:
48
IGLI MUSKAJ THESIS.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο