Υφομετρική προσέγγιση γραπτών αποτυπωμάτων ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων μέσω υπολογιστικών τεχνικών. Ένας ιδεολογικός χάρτης τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3363436 130 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-11-06
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κορασίδη Ανδριάνα-Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μικρός Γεώργιος, Καθηγητής, Τμήμα Middle Eastern Studies, Hamad Bin Khalifa University, Κατάρ
Μαρκόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Φλώρου Αικατερίνη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ •
Αλεξανδρή Χριστίνα, Καθηγήτρια, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Λέγγερης Άγγελος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Φραντζή Αικατερίνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τάντος Αλέξανδρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υφομετρική προσέγγιση γραπτών αποτυπωμάτων ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων μέσω υπολογιστικών τεχνικών. Ένας ιδεολογικός χάρτης τρομοκρατίας στην Ελλάδα.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υφομετρική προσέγγιση γραπτών αποτυπωμάτων ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων μέσω υπολογιστικών τεχνικών. Ένας ιδεολογικός χάρτης τρομοκρατίας στην Ελλάδα.
Περίληψη:
Η τρομοκρατία στην Ελλάδα αν και έχει μελετηθεί ως πολιτικό και κοινωνιοψυχολογικό φαινόμενο, ωστόσο ποτέ δεν μελετήθηκε εκτενώς από γλωσσική άποψη από την αρχή της «επίσημης» εμφάνισής της στον ελληνικό χώρο μέχρι και σήμερα. Η παρούσα διατριβή φιλοδοξεί να διερευνήσει γλωσσικά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των γραπτών αποτυπωμάτων διαφόρων ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων (προκηρύξεων) με την χρήση υπολογιστικών τεχνικών και τη συστηματική μελέτη του ύφους των συντακτών τους, κυρίως από ποσοτική σκοπιά που μπορεί να παρέχει ενδείξεις περαιτέρω ποιοτικής διερεύνησης. Ο απώτερος σκοπός της ερευνητικής αυτής εργασίας είναι η εξαγωγή του διακριτού υφομετρικού αποτυπώματος των συγγραφέων, η αναζήτηση συγγραφικής πατρότητας και ο καθορισμός του προφίλ και της συναισθηματικής κατάστασης των ατόμων που έχουν εμπλακεί στην συγγραφή τους, καθώς και η σύγκριση της ελληνικής περίπτωσης με τα πορίσματα της διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με τον τρομοκρατικό «νου». Μέσα από την ενδελεχή υφομετρική και υφολογική επεξεργασία των συγκεκριμένων κειμένων θα μπορέσουμε να φωτίσουμε έστω και έμμεσα τις ψυχολογικές παραμέτρους που επενεργούν κατά τη διάρκεια της παραγωγής κειμένων τα οποία άλλοτε αναλαμβάνουν την ευθύνη για κάποια ενέργεια και άλλοτε αιτιολογούν ή διευκρινίζουν τις συνθήκες τέλεσης μίας τρομοκρατικής δράσης. Τα ποσοτικά, στοιχεία θα μελετηθούν ως έναν βαθμό ποιοτικά υπό το πρίσμα των κοινωνικών και ιδεολογικών παραμέτρων που ερμηνεύουν και ερμηνεύονται από τον λόγο αποβλέποντας στην πρώτη απόπειρα δημιουργίας ενός «γλωσσικού» και κατ’ επέκταση ιδεολογικού χάρτη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Η παρούσα διατριβή μπορεί να θεωρηθεί ως συμβολή στον ευρύτερο διεπιστημονικό κλάδο της της δικανικής/εγκληματολογικής γλωσσολογίας, καθώς τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα χρήσης της γλωσσολογικής ανάλυσης ως μέρος των νομικών αποδείξεων σε περιπτώσεις εγκληματολογικού/δικαστικού ενδιαφέροντος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
υπολογιστική υφομετρία, δικανική γλωσσολογία, ελληνική τρομοκρατία,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
336
Αριθμός σελίδων:
237
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (1).pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο