Η διαχρονική εξέλιξη των διεθνών Ελλήνων ποδοσφαιριστών από το επίπεδο των νέων στο επαγγελματικό επίπεδο

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3391453 23 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-06
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΖΙΔΗΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχάλης Μητροτάσιος
Λέκτορας προπονησιολογίας ποδοσφαίριση
Σχολή επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού
Εθνικό και καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διαχρονική εξέλιξη των διεθνών Ελλήνων ποδοσφαιριστών από το επίπεδο των νέων στο επαγγελματικό επίπεδο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διαχρονική εξέλιξη των διεθνών Ελλήνων ποδοσφαιριστών από το επίπεδο των νέων στο επαγγελματικό επίπεδο
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύει τη διαχρονική εξέλιξη των διεθνών Ελλήνων ποδοσφαιριστών από το επίπεδο των νέων στο ανδρικό επίπεδο. Ερευνά διάφορες πτυχές της διαδικασίας αυτής, όπως φυσικές, ψυχολογικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αθλητές. Για την έρευνα συλλέχθηκαν πληροφορίες από το www.trasfermakt.com και το gr.soccerway.com και αναλύθηκαν ως στατιστικά δεδομένα μέσα από το λογιστικό πρόγραμμα EXCEL. Μεθοδολογικά επιλέχθηκαν οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν στην Κ-19 της Εθνικής Ελλάδος την περίοδο 2005-2015 και καταγράφηκε η πορεία και οι συμμετοχές τους έως και τη σεζόν 2019-2020.
Με βάση το πλήθος των 263 παικτών που καταγράφηκαν, παρατηρήθηκε ότι μόλις το 18% αυτών κατάφερε να κάνει τη μετάβαση από την Κ-19 στην ανδρική Εθνική ομάδα. Φαίνεται ότι ποδοσφαιριστές που είχαν ως σκαλοπάτι τις υψηλές Εθνικές κατηγορίες είχαν καλύτερες πιθανότητες κλήσης στην ανδρική Εθνική ομάδα, όπως αποδεικνύει και το 24% που αγωνίσθηκε στη Superleague. Από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε ομάδες του εξωτερικού, παρατηρήθηκε ότι το 35% κατάφερε να συμμετάσχει στην ανδρική Εθνική ομάδα, ενώ από τους παίκτες που είχαν συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις υπήρξε ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 57%.
Τα ποσοστά που καταγράφηκαν δείχνουν την προτίμηση των εκάστοτε προπονητών της Εθνικής ομάδας να καλούν ποδοσφαιριστές οι οποίοι ανταγωνίζονται τους κορυφαίους συναδέλφους τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του εξωτερικού και σε ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα εκείνους που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε γεννούνται ερωτήματα σχετικά με τη δυναμικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος συγκριτικά με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Επίσης, αναζητείται το πόσο αυτή θα μπορούσε να ανέβει επίπεδο, ώστε οι νέοι ποδοσφαιριστές της ελληνικής Εθνικής ομάδας να καταφέρνουν μέσω του εθνικού τους πρωταθλήματος να κληθούν στην ανδρική ομάδα της χώρας τους και να απογειώσουν την πορεία της καριέρα τους.
Με στόχο την ανασυγκρότηση και βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου από τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα μέχρι και το επίπεδο του ανδρικού, θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις από την πολιτεία και τους αρμόδιους ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Η οργάνωση των ακαδημιών από τους επαγγελματίες του είδους, η στήριξη στον Έλληνα ποδοσφαιριστή από τις ομάδες και το κίνητρο για επενδύσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου θα μπορούσαν να είναι βασικοί παράγοντες της ανοικοδόμησης του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ανάδειξης νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Εθνική Ελλάδος Κ-19, εξέλιξη, ελληνικό ποδόσφαιρο, οργάνωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
44
Ποζιδης Κυριακόπουλος_END_15.02.2024.pdf (894 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο