Περιγραφή των Μεταλλοφοριών της Αττικοκυκλαδικής Μάζας με έμφαση στα Κρίσιμα Μέταλλα

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3392508 25 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-20
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΤΣΑΛΚΙΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
παναγιώτης βουδούρης , καθηγητής ,τμήμα γεωλογίας και γεωπεριβάλλοντος ,εθνικό και καποδιστριακό πανεπιστήμιο αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Περιγραφή των Μεταλλοφοριών της Αττικοκυκλαδικής Μάζας με έμφαση στα Κρίσιμα Μέταλλα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Περιγραφή των Μεταλλοφοριών της Αττικοκυκλαδικής Μάζας με έμφαση στα Κρίσιμα Μέταλλα
Περίληψη:
Η πτυχιακή αυτή πραγματεύεται την εμφάνιση κρίσιμων μετάλλων εντός της Aττικοκυκλαδικής μάζας. Κρίσιμα μέταλλα θεωρούνται τα μέταλλα τα οποία βρίσκονται περιορισμένα στην αγορά ενώ είναι απαραίτητα για σημαντικές τεχνολογικές ανάγκες. Στον Ελλαδικό χώρο έχουν αποτυπωθεί διάφορες ενδιαφέρουσες εμφανίσεις μετάλλων/μεταλλοειδών, όπως είναι το αντιμόνιο, το κοβάλτιο, το τελλούριο, η σπάνιες γαίες κλπ., οι οποίες όμως βρίσκονται σε ένα αρχικό στάδιο και κρίνεται η περαιτέρω έρευνά τους για τον προσδιορισμό τους ως προς την περιεκτικότητα και ως προς την έκταση που καλύπτουν.
Η Αττικοκυκλαδική μάζα παρουσιάζει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γεωλογία από την οποία αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν διενεργηθεί διάφορα τεκτονικά καθεστώτα σε αυτήν. Η ιδιαιτερότητά της αυτή δημιούργησε μία αφθονία πετρωμάτων, στα οποία μπορούν να βρεθούν πολλά σπάνια και κρίσιμα μέταλλα. Έχουν γίνει κάποιες έρευνες ώστε να γίνει ο εντοπισμός τους, τόσο σε περιεκτικότητα, όσο και σε έκταση των εμφανίσεων αυτών.
Στη συγκεκριμένη πτυχιακή αναφέρεται εκτενώς η Λαυρεωτική μάζα, η οποία περιέχει τα μέταλλα τελλούριο, ρήνιο, μολυβδαίνιο, γάλλιο, γερμάνιο, ίνδιο, χαλκός, βολφράμιο, σπάνιες γαίες, βισμούθιο, χρυσός κ.α. Εκτός από την Αττική, γίνεται λεπτομερής αναφορά και στα νησιά Μήλος και Εύβοια, στα οποία παρατηρούνται τα μέταλλα: αντιμόνιο, τελλούριο, μολυβδαίνιο, χαλκός, κ.α. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η Εύβοια, στην οποία περιέχονται τα μέταλλα: τελλούριο, άργυρος, χαλκός, σίδηρος, μόλυβδος, χρυσός κ.α.
Το σίγουρο είναι ότι κρίνεται αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω έρευνες ώστε να ανακαλυφθούν οι πραγματικές περιεκτικότητες των κρίσιμων μετάλλων εντός των μεταλλοφοριών για να προσδιοριστούν στο εάν θα είναι ικανοποιητικά αποτελέσματα ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εξορύξεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αττικοκυκλαδική Μάζα , Κρίσιμα Μέταλλα , διείσδυση ,μεταμορφωμένα πετρώματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
163
Αριθμός σελίδων:
69
Περιγραφή των Μεταλλοφοριών της Αττικοκυκλαδικής Μάζας με έμφαση στα Κρίσιμα Μέταλλα.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο