Παιδαγωγική κατάστρωση εργαστηριακών ασκήσεων σε πανεπιστημιακό περιβάλλον για μετρήσεις σε ηλεκτρικά κυκλώματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3410964 0 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχεδίασης Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-23
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τσουκαλάς Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξανδρος Πίνο, ΕΔΙΠ, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Κουρουπέτρογλου, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Συβρίδης, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παιδαγωγική κατάστρωση εργαστηριακών ασκήσεων σε πανεπιστημιακό περιβάλλον για μετρήσεις σε ηλεκτρικά κυκλώματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παιδαγωγική κατάστρωση εργαστηριακών ασκήσεων σε πανεπιστημιακό περιβάλλον για μετρήσεις σε ηλεκτρικά κυκλώματα
Περίληψη:
Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής, κατά τον εκσυγχρονισμό του Εργαστηρίου Κυκλωμάτων και Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με νέο εργαστηριακό εξοπλισμό, συγγράφηκε εκπαιδευτικό υλικό προσαρμοσμένο στα νέα εργαστηριακά όργανα, υπό την μορφή εργαστηριακών ασκήσεων. Για την ανάπτυξη και διαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού απαιτήθηκαν δύο εξάμηνα (ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και 2021-2022 αντίστοιχα). Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν ασκήσεις για μετρήσεις τάσεων και ρευμάτων με χρήση ψηφιακού πολύμετρου, μετρήσεις με τον παλμογράφο και απεικόνιση χρονικά μεταβαλλόμενων σημάτων, καθώς και κύκλωμα ολοκλήρωσης RC - Φίλτρα. Παράλληλα, συγγράφηκε και το θεωρητικό μέρος των εργαστηριακών ασκήσεων που απαιτείται ως υπόβαθρο, καθώς και εγχειρίδια χρήσης του νέου εξοπλισμού.
Η βάση της παιδαγωγικής προσέγγισης για την ανάπτυξη του νέου εκπαιδευτικού υλικού ήταν η Διερευνητική Μάθηση, ενσωματώνοντας επιλεγμένα στοιχεία από τον Καθολικό Σχεδιασμό για τη Μάθηση και επιλεγμένες αρχές της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Συμπεριλαμβάνει την δράση, τον πειραματισμό, την έρευνα-αναζήτηση, την επιχειρηματολογία και νοηματοδότηση, την συνεργασία, τη χρήση εναλλακτικών μορφών και πηγών εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και τον μοντέρνο και λειτουργικό γραφιστικό σχεδιασμό του. Το προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό δοκιμάστηκε υπό πραγματικές συνθήκες στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας!
Οι φοιτητές αφού μελέτησαν και χρησιμοποίησαν το εκπαιδευτικό υλικό, τόσο το παλαιό, όσο και το νέο σε δύο διαφορετικά ακαδημαϊκά έτη, κλήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων να το αξιολογήσουν. Μέσα από την ανάλυση των ερωτηματολογίων, φάνηκε η σαφής προτίμηση των φοιτητών στο νέο εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και η συμβολή του στην καλύτερη κατανόηση των εργαστηριακών ασκήσεων και των θεωρητικών εννοιών του μαθήματος. Το 75% των φοιτητών συμφώνησε ότι το νέο εκπαιδευτικό υλικό ήταν περισσότερο κατανοητό, σαφές και επεξηγηματικό σε σχέση με το παλαιό. Επίσης, το 82% συμφώνησε ότι τα παραρτήματα που περιείχε το νέο υλικό ήταν περισσότερο κατανοητά και πλήρη σε σχέση με εκείνα που περιείχε ο προηγούμενος εργαστηριακός οδηγός.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
πανεπιστημιακή παιδαγωγική, ηλεκτρικά κυκλώματα, Tektronix, εργαστηριακές ασκήσεις, διερευνητική μέθοδος, προσέγγιση UDL, αρχές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
39
Αριθμός σελίδων:
427
Τσουκαλάς_Πέργαμος_upd.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο