Η σχέση της προχωρημένης ηλικίας της μητέρας στην εμφάνιση επιπλοκών στη κύηση και στον τοκετό

Διπλωματική Εργασία uoadl:3415363 14 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-09-16
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κερκούτα Κλαούντια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σταύρος Σοφοκλής, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δρακάκης Πέτρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ποτήρης Αναστάσιος, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σχέση της προχωρημένης ηλικίας της μητέρας στην εμφάνιση επιπλοκών στη κύηση και στον τοκετό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Σχέση της Προχωρημένης ηλικίας της μητέρας στην εμφάνιση επιπλοκών στην κύηση και στον τοκετόστον τοκετό
Περίληψη:
Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση είχε ως στόχο να εξετάσει τα αποτελέσματα 18 μελετών που διερευνούσαν τους κινδύνους και τις επιπλοκές που σχετίζονται με τις εγκυμοσύνες σε προχωρημένη ηλικία μητέρας. Η ανασκόπηση αποκάλυψε συνεπή στοιχεία ότι η προχωρημένη ηλικία της μητέρας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν διαβήτη κύησης, προεκλαμψία, καισαρική τομή, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι κίνδυνοι αυτών των επιπλοκών τείνουν να κλιμακώνονται μετά την ηλικία των 35 ετών, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται μετά την ηλικία των 40 ετών. Εντοπίστηκαν διάφοροι κοινωνικοδημογραφικοί, παράγοντες του τρόπου ζωής και μαιευτικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτούς τους αυξημένους κινδύνους. Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, οι χρόνιες παθήσεις και η χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διαπιστώθηκε ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη επιπλοκών.
Οι επιπτώσεις αυτών των αποτελεσμάτων στην κλινική πρακτική είναι σημαντικές. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη συμβουλευτική πριν από τη σύλληψη για τις γυναίκες προχωρημένης μητρικής ηλικίας, ώστε να συζητούν τους πιθανούς κινδύνους και να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τις επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής. Η στενή παρακολούθηση καθ' όλη τη διάρκεια της προγεννητικής περιόδου είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση τυχόν αναδυόμενων επιπλοκών. Θα πρέπει να καταρτίζονται εξατομικευμένα σχέδια διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες και τους κινδύνους κάθε ασθενούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προχωρημένη μητρική ηλικία, Επιπλοκές στην κύηση και στον τοκετό
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
19
Αριθμός σελίδων:
99
05.07 H ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΣΤΗ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ (3).pdf (909 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο