Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευστράτιος Κελεπερτζής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Η γεωχημική ανάλυση ιχνοστοιχείων ιζήματος στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού, πραγματοποιήθηκε με τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων των βαρέων μετάλλων Ni, Cr, Cu, Pb, Zn και Mn, σε 13 δείγματα επιφανειακών ιζημάτων, σε θέσεις πριν, μετά και κατά μήκος της βιομηχανικής ζώνης, κατά μήκος του ποταμού. Η ορυκτολογική ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της Περίθλασης Ακτίνων X και οι συγκεντρώσεις των ιχνοστοιχείων της γεωχημικής έρευνας πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο της Φασματοσκοπίας Ατομικής Απορρόφησης με Φλόγα (F-AAS). Η μέθοδος μερικής διαλυτοποίησης (ψευδόολικού περιεχομένου) 21 συνολικά δειγμάτων, που αφορούν στις 13 θέσεις δειγματοληψίας, τα διπλά και τα πρότυπα δείγματα αναφοράς (CRM), πραγματοποιήθηκε σε 4 στάδια με χρήση της μεθόδου EPA METHOD 3050B.
H στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συγκεντρώσεις των Cr, Ni και Mn, στα δείγματα των ιζημάτων οφείλεται στον εμπλουτισμό των ιζημάτων από την αποσάθρωση των υπερβασικών πετρωμάτων (οφιόλιθοι) που δομούν την περιοχή μελέτης. Οι μετρηθείσες συγκεντρώσεις για το Cr, Ni, Mn παρουσιάζουν εύρη συγκεντρώσεων 110851mg/kg, 141-1303mg/kg και 181-816mg/kg αντίστοιχα. Επισημαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις του Cr υπερβαίνουν τόσο τις συγκεντρώσεις των διεθνή περιβαλλοντικών ορίων (SQGs και PEC) ενώ το Ni υπερβαίνει μόνο τις συγκεντρώσεις των PEC για τα ποτάμια ιζήματα.
Στα δείγματα που ελήφθησαν εντός της βιομηχανικής ζώνης οι συγκεντρώσεις των Zn, Pb και Cu, προκύπτουν ως αποτέλεσμα του χαμηλού βαθμού επιβάρυνσης από το σύνολο των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την εκτεταμένη βιομηχανική παραγωγή της περιοχής μελέτης, με αντίστοιχα εύρη συγκεντρώσεων, 21-284mg/kg, 27-311mg/kg και 8229mg/kg.