Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχάλης Μητροτάσιος,Επίκουρος Καθηγητής,ΣΕΦΑΑ,ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τις στρατηγικές επιθετικής μετάβασης και τις τελικές ενέργειες των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων της διοργάνωσης UEFA Women’s Champions League 2022-2023 (Barcelona, Chelsea, Arsenal, Wolfsburg). Στόχος της έρευνας είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι τακτικές των ομάδων επηρεάζουν τη δημιουργία ευκαιριών και την αγωνιστική απόδοση, μέσα από την ανάλυση κρίσιμων τακτικών μεταβλητών.
Η μελέτη βασίζεται σε ποσοτική ανάλυση δεδομένων από 13 αγώνες της διοργάνωσης, με συνολικά 822 επιθετικές μεταβάσεις, καταγεγραμμένες και αναλυμένες μέσω του λογισμικού Wyscout. Καταγράφηκαν κρίσιμες μεταβλητές, όπως η ζώνη ανάκτησης μπάλας, η διάρκεια της επίθεσης, ο αριθμός μεταβιβάσεων, το είδος αρχικής επίθεσης και η ζώνη εκδήλωσης της τελικής ενέργειας. Πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση των εξεταζόμενων μεταβλητών (συχνότητες) και έγινε χρήση του x²-Test και το επίπεδο σημαντικότητας ορίσθηκε στο p < .05.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότερες επιθέσεις κατέληξαν σε απώλεια κατοχής (52,55%), ενώ μόνο το 1,58% ολοκληρώθηκε με γκολ. Η πλειονότητα των επιθέσεων είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 11 δευτερολέπτων (56,33%), ενώ οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν κυρίως στην επιθετική ζώνη (42,58%). Η Barcelona αναδείχθηκε ως η πιο αποτελεσματική ομάδα, παρουσιάζοντας υψηλά ποσοστά οργανωμένων επιθέσεων (95,36%) και κυριαρχία στη διατήρηση της κατοχής μπάλας. Αντίθετα, η Wolfsburg κατέγραψε τη χαμηλότερη δραστηριότητα σε πολλές κατηγορίες, ενώ η Arsenal έδειξε προτίμηση σε γρήγορες αντεπιθέσεις και εκμετάλλευση των κενών χώρων. Τα ευρήματα συνδέονται με τη βιβλιογραφία, όπως των Maneiro et al. (2023) και Hook & Hughes (2004), που αναδεικνύουν τη σημασία της τακτικής προσαρμοστικότητας, της αποτελεσματικότητας στις επιθετικές μεταβάσεις και της ακρίβειας στις τελικές φάσεις.
Η εργασία προσφέρει πρακτικές προτάσεις για προπονητές, όπως η ενίσχυση της ακρίβειας στις τελικές ενέργειες και αξιοποίηση εργαλείων ανάλυσης δεδομένων για τη βελτίωση των τακτικών. Προτείνεται επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας των παικτριών υπό συνθήκες πίεσης και η ανάπτυξη στρατηγικών για μακροσκελείς επιθέσεις. Τέλος, η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη για μελλοντικές έρευνες που θα διευρύνουν το δείγμα σε διαφορετικά επίπεδα ποδοσφαίρου, αναλύοντας παραμέτρους όπως η φυσική κατάσταση και οι ψυχολογικοί παράγοντες.
Λέξεις-κλειδιά:
επιθετική μετάβαση, ζώνη ανάκτησης μπάλας, διάρκεια επίθεσης, τελική ενέργεια, γυναικείο ποδόσφαιρο, UEFA Women’s Champions League.